El Periódico - Català

10 músics espanyols a la conquesta del 2021

Després d’un any curtcircui­tat per la Covid, amb plans frustrats i progressio­ns congelades, recollim una desena de noms joves als quals els espera un any excitant.

- IGNASI FORTUNY

Segurament no tenen gairebé res en comú. Però tots han acabat en aquesta llista personal i transferib­le. Tots són noms creixents en l’escena vinculada a l’asfalt musical. Però també una mica més enllà. Una llista variada, rica en sons i en cares noves per al gran públic. Artistes a qui, a diferents nivells, se’ls presenta un any excitant. A alguns d’ells, després que la Covid fes la traveta a una clara progressió. Un any en els llimbs, amb música en viu a comptagote­s i emmordassa­da.

Ara, en aquest 2021 pleníssim d’asteriscs que fan inviable la lògica en qualsevol camp, molts d’ells han de guanyar presència. El seu públic els està esperant, a casa seva, desitjós d’escoltar les seves noves cançons, o a les sales, en directe, en els clubs. Un any que, en el territori urbà, estarà protagonit­zat pels discos de Rosalía i C Tangana. També Bad Gyal ha anunciat EP. I Morad té també un nou treball a la vista.

Però aquests són cinc dones i cinc homes de futur –i també present– de l’extensa escena espanyola. Podrien haver sigut uns altres 10, uns altres 20 o uns altres 30. Veuran: de creadors d’himnes de pista (Lennis Rodríguez i El IMA) fins a emmascarat­s soldats del cru drill (Yxungdy970). També autors de cançons delicades, precises i sensibles. Com el ceutí Mori i la barcelonin­a d’origen camerunès Bikôkô. Una noia en la trentena, Rigoberta Bandini (el nou projecte musical de Paula Ribó), fa augmentar la mitjana d’edat de tots ells, que estaria en uns de vint-i-pocs.

Carreres incomparab­les

Dels 10 noms, alguns apunten alt malgrat acabar de començar la seva etapa; d’altres han de confirmar tot el que han fet bo fins ara; i uns quants perquè ja tenien marcat el pis superior a l’ascensor quan la Covid ho va curtcircui­tar tot. I alguna reaparició il·lusionant com la d’Ayesha Chanel, dona pionera en el trap a Espanya. Deu artistes amb carreres incomparab­les, 10 noms per conquistar per tots els flancs el 2021. Una selecció del que creix.n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain