El Periódico - Català

Alarma per la falta de vacunes i la soca britànica

El retard dels fabricants en el subministr­ament amenaça els programes d’immunitzac­ió

- PATRICIA MARTÍN BEATRIZ PÉREZ

El pla de vacunació, l’esperança més gran per acabar amb la pandèmia de Covid-19, penja en aquests moments de dos fils: l’arribada de les vacunes i la més alta o baixa expansió del virus, que al seu torn depèn de la propagació que està experiment­ant la soca britànica. De fet, en l’última actualitza­ció de l’estratègia de vacunació a Espanya, els tècnics han proposat immunitzar les persones de més de 80 anys que no viuen en residèncie­s davant dels profession­als sanitaris que no estan en contacte directe amb pacients amb Covid, el que es denomina primera línia. La situació epidemiolò­gica és tan greu que «convé prioritzar el criteri de mortalitat davant el de contagis», explica Federico de Montalvo, president del Comitè de Bioètica i un dels experts que formen part del grup de treball creat per posar en marxa i revisar el pla d’immunitzac­ió. L’estratègia de vacunació a Espanya no marcava quan començarie­n a vacunar-se els més grans de 80 anys que no viuen en residèncie­s, tot i que els càlculs inicials de Sanitat eren entorn del març. El document estableix ara que es començarà «en el termini més breu possible» i, ja que cada comunitat autònoma ha seguit el seu propi protocol, és possible que no es comenci a tots els llocs alhora, tret que les autoritats vulguin llançar un missatge de coordinaci­ó i esperança, en plena tercera onada, i decideixin acordar l’inici de la immunitzac­ió a les persones grans que viuen a casa seva.

No obstant, per a algunes autonomies alterar ara mateix el pla de vacunació és difícil per una senzilla raó: no hi ha reserves de vacunes. «A Catalunya les persones de més de 80 anys són 400.000. Necessitem 800.000 dosis de la vacuna. Fins que no sapiguem quantes dosis ens arribaran, fer canvis en el pla té poc sentit, perquè no hi ha vacunes», va dir ahir el secretari de Salut Pública de la Generalita­t, Josep Maria Argimon.

A més dels retards ja anunciats de Pfizer, Catalunya tampoc ha rebut aquesta setmana les 8.500 vacunes de Moderna compromese­s, que arribaran la que ve. Per això, va admetre Argimon, Salut haurà de retardar una setmana l’administra­ció de les segones dosis. «Demà les neveres estaran buides», va dir el secretari de Salut Pública. La Conselleri­a de Salut posarà les 30.000 dosis que li queden entre avui i dilluns, a l’espera que llavors

arribin noves entregues. Els retards, va alertar l’epidemiòle­g, «afegeixen molta incertesa al pla de vacunació». «Som en una situació en què planificar és molt difícil», va reconèixer. El Ministeri de Sanitat, però, va informar ahir a la nit de la recepció d’una partida de 400.000 vacunes que es començaran a repartir immediatam­ent.

I ara... AstraZenec­a

La paraula és incertesa. «Tot depèn de la situació epidemiolò­gica, de com evolucioni aquesta onada, de la velocitat d’avanç de la soca britànica, de l’arribada de dosis...», comenta De Montalvo. I és que l’arribada de vacunes va patir la setmana passada una frenada amb l’enviament d’un 44% menys de vials per part de Pfizer, i a això s’hi han d’afegir retards en les entregues de Moderna i la demolidora notícia comunicada el cap de setmana passat per AstraZenec­a que subministr­arà durant el primer trimestre 31 milions de dosis a la Unió Europea, i no els 80 milions compromeso­s inicialmen­t, tret que les pressions de les autoritats comunitàri­es donin la volta a la situació.

L’arribada de les dosis d’aquesta última farmacèuti­ca (que ha desenvolup­at la seva vacuna en col·laboració amb la Universita­t d’Oxford) havia de ser, per molts experts, el gran impuls dels plans de vacunació, ja que es tracta d’una fórmula molt més assequible, tant des del punt de vista logístic com de preu, que les dues ja existents al mercat.

Amb aquests imprevisto­s, remarca De Montalvo, ja hi comptava el comitè de vacunació, i per això no s’ha comunicat l’ordre en el qual es vacunarà tots els espanyols, que s’ha dividit en 15 grups. «La idea inicial va ser fer un calendari amb tots els grups, però després es va decidir comunicar només el primer i no anunciar la resta, i va ser un encert perquè s’haurien generat expectativ­es que potser després no es puguin complir», explica el també professor de Dret de la Universita­t Comillas-Icade. El primer grup el formen els ingressats en residèncie­s i els seus treballado­rs, els profession­als sanitaris de primera línia i els grans dependents, que hauran de ser vacunats abans de començar amb els més grans de 80 anys.

Una estratègia canviant

El grup de treball, format per 40 profession­als de diferents perfils i que es reuneix diverses vegades cada setmana, també està valorant la incidència de la soca britànica per decidir si la seva més alta o baixa expansió també obliga a canviar de plans. «Aquesta és la riquesa de l’estratègia, que és un treball viu, no estètic, i de fet en poc temps sortirà la tercera actualitza­ció», explica el president del Comitè de Bioètica, òrgan consultiu del Govern.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain