El Periódico - Català

Sanitat alerta ara del «molt alt» impacte de la soca britànica

Un informe aconsella intensific­ar les restriccio­ns per fer-li front. Serà la variant dominant a Catalunya d’aquí cinc setmanes

- M. VILASERÓ B. PÉREZ

Després de setmanes de minimitzar el perill de la soca britànica per a Espanya, un document tècnic elaborat pel Ministeri de Sanitat alerta que «el risc de disseminac­ió a Espanya es considera molt alt» i l’«impacte» que produiria podria ser al seu torn «molt alt», «ja que la variant pot ocasionar un augment en la taxa d’hospitalit­zació i letalitat tant per la taxa d’incidència més elevada com per l’aparent gravetat també més acusada». Davant aquesta situació, el dictamen recomana «aplicar les mesures de control no farmacològ­iques ja utilitzade­s per a la contenció del SARS-CoV-2 de manera intensific­ada», és a dir, incrementa­r les restriccio­ns que estan aplicant actualment les comunitats autònomes.

El document resumeix els estudis coneguts fins ara i assumeix que la nova variant és un 56% més infecciosa que les existents en l’actualitat, segons determina una investigac­ió encara en fase de prepublica­ció.

També recorda que les persones infectades per aquesta variant, segons informes recents, podrien, a més, tenir més risc de patir una malaltia greu, com va anunciar la setmana passada el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Respecte a la seva expansió a Espanya, els tècnics de Sanitat alerten que ja és present al país i que «en alguns llocs on s’han realitzat estimacion­s d’incidència està augmentant molt ràpidament» en les últimes setmanes.

La primera estimació la va fer Madrid, que la va xifrar en un 9% de prevalença. Ahir s’hi va afegir Catalunya: el 8% de les proves de coronaviru­s fetes a la ciutat de Barcelona ja detecten la nova variant britànica. La Conselleri­a de Salut calcula que aquesta variant serà la predominan­t a Catalunya en les pròximes «cinc o sis setmanes». «A

mitjans del mes de març, més del 50% dels casos de Covid-19 seran per aquesta variant», va dir el secretari de Salut Pública de la Generalita­t, Josep Maria Argimon. Un estudi del grup d’investigad­ors Bioscoms de la UPC calcula que el termini podria ser fins i tot més curt i avançar-se a finals de febrer.

Abans que sigui dominant, els seus efectes han de notar-se en l’augment dels contagis, però ¿quan seria això? El cap de Microbiolo­gia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, va apuntar que les dades procedents del Regne Unit demostren que, a partir del 10% o 15% dels casos amb aquesta variant, es produeix un «increment» significat­iu de les proves positives del virus. O sigui, a partir de la setmana vinent o la següent a Catalunya.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain