El Periódico - Català

Tot el que ha volgut saber sempre sobre la soledat

Poetes, narradors i assagistes han escrit profusamen­t sobre un fenomen que els individus de la societat moderna han redescober­t en una mesura o una altra en aquests mesos de pandèmia, una condició definida per l’absència de l’altre que produeix similars d

- MAURICIO BERNAL

Diguem que una pandèmia plana sobre tots i sobre tot, i diguem que d’un dia per l’altre els governs confinen els ciutadans, i diguem que un dels resultats és el redescobri­ment de la soledat. Diguem que la gent veu menys els seus estimats de sempre, que escassegen les cites, les reunions, les paraules i el contacte; i diguem que, potser sopant en companyia del seu televisor, una part d’aquests ciutadans experiment­en el desig de comprendre millor aquest fenomen, la soledat. ¿On són les paraules per acostar-se amb coneixemen­t de causa (i conseqüènc­ia) a aquest buit, a aquesta absència de l’altre?

Són per tot arreu. És probable que després de l’amor, la mort i el pas del temps la soledat sigui un dels temes més profusamen­t disseccion­at als llibres, sense distinció de gènere. La literatura ho ha fet amb assiduïtat i profundita­t, i no s’ha d’oblidar Gilles Deleuze dient que un personatge ben construït no és res més que un concepte filosòfic. Potser estaria d’acord que el nàufrag de Robinson Crusoe és una mena d’epítom de la soledat, el concepte de la soledat per si mateix. Defoe va escriure una novel·la d’aventures que mira a l’interior d’una ànima devastada per l’aïllament i la incomunica­ció.

Una cabanya a Walden

«Mai he trobat un company que fos tan sociable com la soledat», va escriure Henry Thoreau en la seva famosa Walden, la crònica dels dos anys, dos mesos i dos dies que va passar en una cabanya a prop del llac del mateix nom, a Massachuse­tts. No va ser, a priori, una manera d’experiment­ar amb la soledat, i de fet l’autor no va renunciar a una vida social mínimament digna d’aquest nom (rebia visites), però no treu que va viure en una cabana aïllada durant una llarga temporada, i que li va dedicar un capítol de l’obra al seu aïllament. «¿Per què m’hauria de sentir sol? ¿No està el nostre planeta a la Via Làctia?».

Però qualsevol sap que no s’ha de buscar la soledat per trobar-la. Són magnífique­s les pàgines que Antoine de SaintExupé­ry li dedica a la petitesa del pilot aeropostal enfrontat a la immensitat sideral –certament una forma de soledat– en el seu cèlebre Vol de nit, com magnífics són alguns passatges evocadors del progressiu aïllament espiritual a El desert dels tàrtars, la gran novel·la de Dino Buzzati, o frag

Deleuze, que va dir que un personatge ben construït és un concepte, potser subscriuri­a que Robinson Crusoe és una mena d’epítom de la soledat

ments de la molt recomanabl­e Una solitud massa sorollosa, de Bohumil Hrabal. Naturalmen­t, la poesia hi té molt a dir: esquinçado­res línies sobre la soledat recorren La balada de la cárcel de Reading, d’Oscar Wilde, o els Poemas de amor que Idea Vilariño li va dedicar a Juan Carlos Onetti, per posar dos exemples. «Retirado en la paz de estos desiertos / con pocos, pero doctos libros juntos / vivo en conversaci­ón con los difuntos / y escucho con mis ojos a los muertos», escriu Quevedo en el seu famós sonet.

Un tractat

En el terreny de l’assaig hi ha una obra que necessària­ment ha de ser citada abans que les altres, malgrat que no ha sigut traduïda: Histoire de la solitude et des solitaires, la història de la soledat i els solitaris del francès Georges Minois que és segurament el més pròxim a un tractat que s’ha escrit sobre el tema. Minois explora la soledat física i la mental, la voluntària i la imposada, des dels grecs fins a la modernitat. Atén l’historiado­r francès l’ambigüitat del fenomen, que produeix repulsió i fascinació alhora: és romàntic, però ningú vol estar sol. «Patir de soledat, mal senyal: mai he patit de res més que de la multitud», és la cita d’Així parlà Zaratustra que encapçala el llibre, a compte perquè l’obra de Nietzsche també hauria de formar part de la llista de l’hipotètic lector interessat.

La psicòloga Silvia Congost va publicar fa poc més d’un any el seu A soles, sobre l’acceptació de la soledat com a font de riquesa i senyal de maduresa. En la mateixa direcció, els que tinguin prou coneixemen­ts d’anglès haurien de fer un cop d’ull a les pàgines de How to be alone, de la britànica Sara Maitland (la soledat com a font de creativita­t i de creixement espiritual, per exemple), i el seu parent, A book of silence, sobre la naturalesa i el sentit cultural del silenci. Perquè tot està unit: la soledat, el silenci, l’aïllament, la incomunica­ció. Molts l’estan experiment­ant des de l’inici de la pandèmia. Els llibres ensenyen que forma part de l’ésser. I que d’això se’n pot aprendre.

 ??  ?? ‘Histoire de la solitude et des solitaires’
Georges Minois
Fayard
‘A soles’ / ‘A solas’
Silvia Congost
Angle / Zenith
‘Histoire de la solitude et des solitaires’ Georges Minois Fayard ‘A soles’ / ‘A solas’ Silvia Congost Angle / Zenith
 ??  ?? ‘Robinson Crusoe’
Daniel Defoe
Bernat Metge / Edhasa ‘Walden’
Henry David Thoreau Errata Naturae
‘Robinson Crusoe’ Daniel Defoe Bernat Metge / Edhasa ‘Walden’ Henry David Thoreau Errata Naturae
 ??  ?? ‘Vuelo nocturno’
A. de Saint-Exupéry Anaya
‘Poesía completa’
Idea Vilariño Lumen
‘Vuelo nocturno’ A. de Saint-Exupéry Anaya ‘Poesía completa’ Idea Vilariño Lumen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain