El Periódico - Català

Colau i el ‘no news, good news’

L’alcaldessa participa en la trobada anual amb la premsa al Col·legi de Periodiste­s sense la notícia bomba habitual en aquest fòrum. Reclama, això sí, fons europeus per a la zona del Besòs.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Aquesta conferènci­a sempre regalava algun caramelet. El normal és que l’alcalde de torn (alcaldessa en aquest cas) s’hi presentés amb els deures fets, amb respostes per a tots els assumptes calents del moment. Però fora del previsible, es guardava una novetat. El titular. Ha passat gairebé sempre, però ahir, potser per la pandèmia i els dubtes que genera, Ada Colau es va presentar a la conferènci­a anual al Col·legi de Periodiste­s, sota el títol de L’alcaldessa respon, sense aquest pa sota el braç. A tot estirar, la petició que els fons europeus que arribin a l’àrea metropolit­ana tinguin molt presents les necessitat­s del Besòs, una zona, va dir, amb un grau de vulnerabil­itat altíssim. Les administra­cions presents al riu ja van acordar un pla de 227 milions d’euros el desembre passat, així que ara es tracta de veure qui paga el compte.

En vigílies electorals era el moment de treure’s un as de la màniga, pensaran molts. N’hi ha prou amb repassar les seves cinc compareixe­nces anteriors. Es va estrenar el 2016 després d’arrabassar­li l’alcaldia a Xavier Trias i va anunciar, ni més ni menys, el naixement del Pla de Barris, aquests 150 milions d’euros destinats als veïnats més pobres de la ciutat. El 2017, embarassad­íssima del seu segon fill, va avançar un pla de 1.500 milions per al Llobregat, a pagar a mitges amb el sector privat. L’any següent va abordar la vivenda, amb la intenció de vetar reformes de pisos que puguin servir per fer fora inquilins de casa seva. El 2019 la cosa també va ser fluixa i es va centrar en la insegureta­t, que llavors era la principal preocupaci­ó dels ciutadans. «Barcelona no és insegura», va dir. I el gener del 2020 va donar compte de la intenció del consistori de tallar la circulació a Aragó i Via Laietana un dia al mes, proposta que es va fer un sol diumenge i mai més se’n va saber.

De tot una mica

Ahir ho va tocar tot de manera tangencial. Sobre l’urbanisme tàctic, el que sabem, que es tracta de solucions provisiona­ls que esperen projectes definitius que creïn una ciutat més passejable i verda. «Les barreres New Jersey són molt lletges, però no hem d’oblidar que han salvat molts llocs de treball», va regalar, amb referència a les terrasses de bars i restaurant­s a la calçada. Sobre les persones sense llar (21 ciutadans que dormien al carrer han mort l’últim any a Barcelona), va receptar col·laboració a la resta d’administra­cions «per no deixar ningú enrere». «No ens podem rendir, ens juguem la credibilit­at de la mateixa democràcia», va afirmar. Es va trobar a faltar, després de sis anys al capdavant de la ciutat, un pla realment efectiu, que transcende­ixi la provisiona­litat que tant rebutgen les entitats que treballen amb persones sense sostre.

L’Hermitage, sense novetat. Malgrat insistir que el futur del turisme passa per apostar per la cultura, va tornar a recordar que aquesta iniciativa és una «franquícia museística amb un fons especulati­u al darrere». O sigui, al port, com sol·liciten els impulsors, ni en pintura. Sobre la cultura de tota la vida sí que va posar el crit al cel. «Un teixit imprescind­ible» per al qual reclama un «pla de xoc i de rescat» que eviti el tancament de més sales de cine i de música.

Un altre tripartit

Sobre les eleccions del 14 de febrer, la líder de Barcelona en Comú va ser clara. Després d’aplaudir l’actitud d’Esquerra en el consistori (li han permès aprovar dos pressupost­os, l’enèsim pla per al 22@ i el tramvia per la Diagonal) va demanar la unió de les forces d’esquerra. Una conjunció que haurà de ser, segons el seu parer, de tres. O el que és el mateix, repetir el tripartit de la dècada passada. La fórmula Junts+ERC, va resoldre, està esgotada i seria un desastre. «La majoria d’esquerres seria la més àmplia, estable i representa­tiva de la diversitat del país».

Colau va tirar de la dita no news, good news. Si no hi ha notícies, és que són bones notícies.

FRASES «Les barreres New Jersey són molt lletges, però han salvat molts llocs de treball en la restauraci­ó» «Una fórmula d’ERC+Junts seria un desastre. És un model esgotat. És necessari un acord de les esquerres» ADA COLAU ALCALDESSA DE BARCELONA

 ?? Edu Bayer ?? Ada Colau, durant la conferènci­a d’ahir al Col·legi de Periodiste­s de Catalunya.
Edu Bayer Ada Colau, durant la conferènci­a d’ahir al Col·legi de Periodiste­s de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain