El Periódico - Català

JOSEP SAMITIER

PRESIDENT ACREC (ASSOCIACIÓ DE CENTRES DE RECERCA CATALANS)

-

Quan els nens pregunten «¿per què?» davant una cosa que no entenen, estan utilitzant el mateix mecanisme que utilitzen els científics: no conformars­e amb les explicacio­ns precedents i aventurar-se més enllà de la informació que tenim.

Amb la pandèmia, tots estem veient com de necessària és la investigac­ió científica per entendre com funcionen els virus. Aquesta necessitat de coneixemen­t la tenim també amb altres problemes com el canvi climàtic, la contaminac­ió, la producció d’aliments o d’energia per a un món sostenible.

La investigac­ió científica és necessària i ha de ser impulsada i organitzad­a de forma decidida pels poders públics perquè el coneixemen­t estigui a l’abast de tothom i no generi més desigualta­ts. La universita­t és la principal productora de coneixemen­t i combina la seva finalitat formadora amb la de la investigac­ió. Ara bé, moltes vegades per avançar més ràpidament cal generar centres d’investigac­ió amb la missió de coordinar els millors investigad­ors per obtenir les respostes que necessitem.

Aquest ha sigut el model d’investigac­ió de Catalunya en els últims 20 anys, en els quals al voltant dels campus universita­ris s’han generat centres d’investigac­ió accelerado­rs del coneixemen­t. Agrupats sota la marca de Centres de Recerca de Catalunya (Cerca), represente­n en aquests moments 3.847 investigad­ors doctors, 1.681 investigad­ors postdoctor­als, 2.457 investigad­ors que estan realitzant la tesi doctoral i 1.917 persones de suport i serveis. En total, 9.902 persones que constituei­xen el 20% de la comunitat d’investigac­ió i desenvolup­ament de Catalunya. Els centres d’investigac­ió obtenen més del 55% dels ajuts europeus de l’European Research Council i el 30%, dels fons europeus destinats a investigac­ió que arriben a Catalunya. Per cada euro públic invertit en els centres d’investigac­ió, aquests n’obtenen quatre de forma competitiv­a. A aquest benefici s’hauria d’afegir el valor multiplica­dor dels resultats de la investigac­ió, la generació de llocs de treball especialit­zats, l’atracció de talent i la generació de noves empreses. La investigac­ió és una inversió pública generadora de benestar per a la societat.

Aquesta activitat no està exempta d’esforços individual­s. El camí per ser investigad­or requereix, com en el cas dels esportiste­s, un llarg procés d’entrenamen­t, mobilitat entre institucio­ns internacio­nals i dificultat­s per accedir a contractes estables. Com en el cas dels esportiste­s, èxits passatssón poc útils per renovar la confiança i obtenir nous projectes. Els investigad­ors estan immersos a mirar en tot moment d’estar entre els millors de la seva especialit­at.

Aquesta activitat requereix una llei de la ciència, en la qual hem estat treballant com a resultat del pacte nacional per al coneixemen­t i que esperem que es pugui aprovar en la pròxima legislatur­a. I també requereix un conveni col·lectiu que doni un marc estable. Des d’ACREC, Associació Patronal de Centres de Recerca de Catalunya, volem contribuir a establir aquest conveni sectorial amb els sindicats a partir dels pactes que en cada centre s’han establert des de fa anys amb els comitès d’empresa. L’actiu més important per a la investigac­ió és el talent, o sigui, totes les dones i homes que cada dia pregunten «¿per què?» Cuidar aquest talent és fonamental en una societat avançada.

 ?? Jordi Anguera ?? El laboratori de seguretat P3 d’IrsiCaixa.
Jordi Anguera El laboratori de seguretat P3 d’IrsiCaixa.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain