El Periódico - Català

Catalunya selecciona 27 projectes per optar als fons europeus

> Les iniciative­s, que inclouen des de la descarboni­tzació fins a l’ús racional de l’aigua i l’economia circular, suposen una inversió de 41.000 milions

- AGUSTÍ SALA

El Govern ha selecciona­t 27 projectes «emblemàtic­s» per optar als fons europeus Next Generation EU i mobilitzar 41.467,8 milions d’euros en inversions. Les iniciative­s han sigut selecciona­des per la comissió per a l’elaboració del pla per a la reactivaci­ó econòmica i protecció social, l’anomenada CORECO, al costat del comitè assessor Catalunya-Next Generation EU, compost per un grup d’experts. Són projectes transforma­dors i amb capacitat d’arrossegam­ent de sectors i pimes.

Aquesta iniciativa s’ha gestionat per part de Vicepresid­ència i la Conselleri­a d’Economia, al capdavant de la qual hi ha Pere Aragonès, així com la Conselleri­a d’Empresa, a càrrec de Ramon Tremosa. L’objectiu és fer arribar aquestes propostes al Govern central en els pròxims dies. Descarboni­tzació, bateries elèctrique­s, hidrogen verd, salut i racionalit­zació de l’ús de l’aigua són algunes de les matèries que centren aquests projectes que suposen més volum de recursos, en els quals hi ha implicats tant ens públics com empreses implantade­s a Catalunya com Naturgy, ICL, Celsa, Aigües de Barcelona, Cellnex i Telefónica, a més d’altres de dimensió mitjana com Holaluz o Factorener­gía i clústers, centres d’investigac­ió, tecnològic­s i d’altres.

Els plans escollits formaven part de les més de 500 iniciative­s rebudes. La bústia per a propostes continua oberta fins que el Govern central i el Govern català facin públiques les convocatòr­ies. Un dels projectes més destacats és el denominat Carbon Recovery, dins de l’àmbit de la transició ecològica i l’economia circular. En aquest, a més de la Generalita­t, hi participen empreses com Suez, La Farga, Nedgia (del grup Naturgy), Holaluz, Factorener­gía, Serradora Boix i centres tecnològic­s com Eurecat i Leitat, a més de clústers com el d’energia eficient i centres d’investigac­ió com l’IREC, entre d’altres. El seu pressupost total ascendeix a 7.282,1 milions d’euros.

Un altre està relacionat amb la racionalit­zació de l’ús de l’aigua i en formen part Aigües de Barcelona, del grup Agbar; l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona; i la firma pública Aigües Ter-Llobregat (ATL). El seu pressupost és de 2.648,4 milions.

Un altre dels grans projectes és el de battery hub, per reforçar la cadena de valor de les bateries dels vehicles elèctrics. A més de la Generalita­t, compta amb la participac­ió d’empreses del sector de la mobilitat i tecnologie­s i centres dedicats a la innovació com la UPC, Tecnio i l’IREC i l’ICFO, entre d’altres. El seu pressupost és de 6.869,9 milions.

En matèria de mobilitat sostenible destaca el projecte en què a més de la Generalita­t i l’IDIADA participen Ficosa, Silence, WorldSensi­ng, Busup Technologi­es, Ray Electric Motors, Malena Engineerin­g, 4WD Jaton Racing i Acisa, a més de la UPC, l’IREC i el Clúster d’Energia Eficient de Catalunya, entre d’altres. En total té un pressupost d’1.237,4 milions, dels quals 317,3 s’executarie­n el primer any.

‘Hidrogen Valley of Catalonia’

També s’inclou el projecte Hidrogen Valley of Catalonia, d’hidrogen verd, en el qual a més de la Generalita­t i centres d’investigac­ió participen empreses com Celsa, Nedgia-Naturgy, ICL, Somfets HERA Serveis Integrals Hidrogen, GPA Innova, Evarm, Balfegó, Global CleanTech Ingea, entre d’altres. El pressupost total és de 6.555,8 milions.

Generalita­t, Autoritat del Transport Metropolit­à i l’Administra­ció de l’Estat lideren una altra proposta de descarboni­tzació per valor de 1.880 milions. També figura al llistat un projecte de salut de 1.970 milions, amb el Servei Català de la Salut, l’ICS, la Unió Catalana d’Hospitals i empreses del sector.

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Ramon Tremosa, segon per l’esquerra, durant la visita que va fer el 18 de gener passat a la planta de gas Elena de Cerdanyola del Vallès.
David Zorrakino / Europa Press Ramon Tremosa, segon per l’esquerra, durant la visita que va fer el 18 de gener passat a la planta de gas Elena de Cerdanyola del Vallès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain