El Periódico - Català

El Corte Inglés encara el final de la batalla familiar dels seus accioniste­s

> La companyia negocia la compra del 5% del capital en mans de l’expresiden­t Dimas Gimeno i la seva mare per 145 milions

- SARA LEDO EL PERIÓDICO

El Corte Inglés encara el final de la batalla familiar oberta, després de la mort d’Isidoro Álvarez el 2014, entre el seu nebot, Dimas Gimeno, i les seves filles adoptives, Cristina i Marta Álvarez (presidenta de la companyia des del 2018), al trencar l’únic llaç que els unia: les participac­ions de Gimeno a l’empresa. El consell d’administra­ció de la cadena de distribuci­ó va acordar, en una reunió feta la setmana passada, negociar la compra del 5% que Dimas Gimeno (3%) i la seva mare, María Antonia Álvarez (2%), posseeixen d’El Corte Inglés, per 145 milions d’euros.

Les participac­ions de Gimeno i la seva mare correspone­n al 13% i al 9% d’IASA, societat propietàri­a del 22,18% d’El Corte Inglés, en la qual Marta i Cristina Álvarez controlen el 69% i César Álvarez (germà d’Isidoro i de María Antonia), el 9%.

El màxim òrgan directiu de la companyia considera que el preu, 145 milions, proposat per Gimeno i la seva mare, és «atractiu» per a

CaixaBank s’ha estrenat aquest 2021 en els mercats a l’engròs amb l’emissió del seu segon bo verd per import de 1.000 milions d’euros, després del que ja va col·locar el mes de novembre per l’empresa. Fonts del grup de distribuci­ó han remarcat que no té res a veure el preu amb la valoració d’El Corte Inglés, estimada en 7.000 milions d’euros en l’última emissió de bons (2.900 milions d’euros més que el preu ofert per Gimeno), perquè es tracta d’una participac­ió indirecta i sense capacitat de control ni decisió en la companyia. «La valoració dels venedors ha tingut en compte que es tracta d’una participac­ió minoritàri­a en l’esmentada societat», va exposar El Corte Inglés en un comunicat.

D’altra banda, l’operació està condiciona­da que es realitzi «lliure de les càrregues i gravàmens que actualment pesen sobre aquestes (liquidació d’impostos, el que quedi d’una línia de crèdit de 45 milions i els pagaments pendents dels advocats), es confirmi el preu i es donin les circumstàn­cies que beneficiïn tots els accioniste­s d’El Corte Inglés» per evitar embargamen­ts sobre el paquet accionaria­l posat a la venda. Segons fonts de la companyia, el tancament de la compravend­a es podria realitzar en un termini d’un mes o un mes i mig. aquesta mateixa quantia, i ho ha fet amb una demanda que ha superat els 3.700 milions. L’emissió, en format sènior no preferent, compta amb un venciment de vuit anys i una opció d’amortitzac­ió anticipada l’últim any per part de l’emissor, segons va informar CaixaBank, que va precisar que es tracta del termini més llarg triat

La negociació del 5% la realitza el mateix El Corte Inglés, una vegada que ni la resta d’accioniste­s ni IASA han exercit el seu dret de compra preferent. Quan s’executi la compra, aquestes accions no formaran part de l’autocarter­a, sinó que El Corte Inglés passarà a tenir el 22% d’accions a IASA, que al seu torn tindrà el 22,18% d’accions d’El Corte Inglés.

Baralla familiar

Dimas Gimeno va ser el designat pel seu oncle, Isidoro Álvarez, com a successor quan aquest va morir el 2014. No obstant, part de la família,

per un banc espanyol per a una emissió sènior no preferent al mercat euro.

La col·locació va sortir al mercat a un preu inicial de 115 punts sobre el midswap, l’índex de referència per a aquest tipus d’operacions, però atesa l’elevada demanda rebuda, finalment el preu es va reduir fins als 90 punts. El cupó va quedar establert en el 0,5%. Segons CaixaBank, es tracta de la primera emissió sènior que es realitza aquest any a Espanya, així com la primera sènior no preferent en format verd de l’any que es porta a terme a Europa.

Els bancs col·locadors de l’emissió són ABN Amro, Goldman Sachs, Natixis i UBS Investment Bank, a més de la mateixa CaixaBank. Un 67% dels bons han sigut adjudicats a inversors reconeguts com les filles adoptives d’Álvarez, Marta i Cristina, no estaven d’acord amb aquesta decisió. Els conflictes es van succeir, reflectits en diverses demandes, fins a la destitució de Gimeno el 2018, que va incloure una compensaci­ó milionària.

Gimeno va vendre la participac­ió que tenia en el gegant de la distribuci­ó per 2,5 milions, dins del pla de recompra d’accions a empleats, executat el desembre del 2020, i iniciava el final de la batalla familiar al retirar totes les demandes. Ara, amb aquesta compravend­a, elimina l’últim nexe d’unió que li quedava.

nen el mercat com a socialment responsabl­es (SRI) i, entre aquests, el 57% compta amb el major reconeixem­ent en inversió responsabl­e (Dark SRI).

«A més de l’elevada demanda, destaca la gran capil·laritat de llibre, amb més de 200 inversors institucio­nals i la forta participac­ió d’inversors estrangers, que van representa­r el 90% de la demanda, amb el 76% de l’emissió col·locada entre fons d’inversió i companyies d’asseguranc­es», va destacar el banc català.

A través d’aquesta segona emissió, l’entitat canalitzar­à fons per finançar projectes que contribuei­xin a la sostenibil­itat, com la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle, la prevenció de la contaminac­ió i l’adaptació al canvi climàtic.n

 ?? Antonio Quílez / Efe ?? Dimas Gimeno, en un acte d’El Corte Inglés celebrat el 2017.
Antonio Quílez / Efe Dimas Gimeno, en un acte d’El Corte Inglés celebrat el 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain