El Periódico - Català

Més de 150 detinguts a Istanbul durant una protesta estudianti­l

Els joves, que anuncien noves mobilitzac­ions, s’oposen al nomenament del nou rector de la Universita­t del Bòsfor

- ADRIÁ ROCHA CUTILLER

La policia turca va aixafar dilluns les protestes que se succeeixen des de fa un mes en contra del nou rector de la Universita­t del Bòsfor, la més prestigios­a d’Istanbul i Turquia. La batuda es va saldar amb la detenció de 159 estudiants acusats de participar en una protesta il·legal. Ahir, després de declarar a la comissaria, 108 van ser alliberats. Els altres segueixen sota custòdia policial.

L’operació es va iniciar dilluns a la tarda davant les portes del recinte universita­ri, on es van desplegar diversos camions amb agents antiavalot­s. D’altres, carregats amb fusells, esperaven als sostres dels edificis limítrofs. Però els estudiants hi van arribar i van protestar, com cada dia, juntament amb els seus professors: ningú a la Universita­t del Bòsfor accepta el rector, Melih Bulu, que, en contra del que marquen les normes università­ries, no va ser elegit pels acadèmics del centre, sinó que va ser nomenat directamen­t pel president turc, Recep Tayyip Erdogan. I contra Bulu hi pesen moltes acusacions de plagi.

La policia va dispersar ràpidament la protesta, cosa que va obligar els joves a anar-se’n en fila. «No teniu dignitat [...] Tu, camina i mira a terra», els cridava un policia. I allà és on va esclatar tot: el jove a qui obligaven a abaixar la vista es va revelar. Els agents el van agafar. Ell, juntament amb d’altres, va ser detingut a l’instant.

«¡No mirarem a terra!»

Després d’aquest incident, la tensió va pujar: la protesta va arribar al campus universita­ri i es va allargar fins ben entrada la nit, ja que a les nou –quan comença el toc de queda a Turquia per la Covid– diversos estudiants continuave­n protestant. «¡No mirarem a terra!» s’havia convertit en

trending topic arreu del país. A la nit la policia va preparar una gran intervenci­ó i una batuda al campus, que va acabar amb la detenció de 159 estudiants.

Les manifestac­ions van començar a finals del mes de desembre després de la designació del nou rector, però el Govern turc va actuar com si no passés res. De la Universita­t del Bòsfor han sortit molts dels seus quadros.

Lluny d’acovardir-se, les associacio­ns d’estudiants –tant la de la Universita­t del Bòsfor com d’altres– han anunciat ja més protestes per als pròxims dies. A les quals s’uniran alguns professors universita­ris.

 ?? Tolga Bozoglu / Efe ?? La policia conté la protesta estudianti­l ahir a Istanbul.
Tolga Bozoglu / Efe La policia conté la protesta estudianti­l ahir a Istanbul.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain