El Periódico - Català

El gran líder de les petites empreses

Josep González El que ha sigut president de Pimec durant 23 anys cedeix el relleu per facilitar una successió continuist­a.

- G. U. Barcelona

El 15 de març del 2019, Josep González Sala (Llimiana, 1945) es col·locava al centre d’una fotografia que culminava més de dues dècades de trajectòri­a patronal. Aquell dia, el president de Pimec firmava la pau amb Foment del Treball després de 12 anys de litigi i tancava l’acord pel qual les dues patronals s’asseien en paritat a menjar de la mateixa taula.

Va ser precisamen­t en la històrica gran patronal catalana on González va començar la seva aventura com a líder empresaria­l. Concretame­nt en la seva delegació del Baix Llobregat Sefes, creada un any després de la mort del dictador i que el 1997 va acabar fusionant-se amb Pimec per acabar convertint-se en la gran patronal de les petites i mitjanes empreses.

En un país on el 98% de les companyies tenen menys de 250 empleats, González ha erigit la seva obra sobre la idea que les pimes necessiten veu pròpia per defensar els seus interessos. Fins al punt que ha sigut un dels promotors d’una patronal alternativ­a a la CEOE: Plataforma Pimes.

De González, el seu homòleg a Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, destaca la capacitat de «diàleg» i «negociació». Una entesa que ha permès començar a construir la unitat d’acció empresaria­l entre patronals. «Una vegada han superat aquest conflicte, que ens ha bloquejat anys, sempre ha estat disposat a trobar consensos», coincideix el líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Pimec no ha viscut aliena al tsunami anomenat ‘procés’ i González ha aconseguit mantenir l’autonomia de l’organitzac­ió, posicionan­t-se en debats d’amplis consensos, com a favor del «dret a decidir» o en contra de la sentència condemnatò­ria als líders independen­tistes, i evitant aquelles qüestions que poguessin generar-li grans escissions a les seves files. «Tant de bo la valentia que ha mostrat durant el procés l’hagués tingut per modernitza­r el mercat laboral», opina el secretari d’UGT de Catalunya, Camil Ros.

 ??  ?? Josep González, durant 23 anys president de Pimec.
Josep González, durant 23 anys president de Pimec.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain