El Periódico - Català

Catalunya suavitza les restriccio­ns contra la pandèmia

El confinamen­t serà comarcal en comptes de municipal des de dilluns ● Bars i restaurant­s podran obrir de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 ● Els gimnasos reobriran al 30% i les llibreries tornaran a treballar els dissabtes

- FIDEL MASREAL PATRICIA CASTÁN

El Govern ha decidit aquest dijous relaxar les mesures restrictiv­es anti-Covid actuals durant els pròxims 14 dies amb alguna petita suavitzaci­ó a partir de dilluns, com el canvi del confinamen­t municipal a comarcal i una petita ampliació en els horaris del sector de l’hostaleria: donarà una hora més de marge a bars i restaurant­s al matí i al migdia. Per tant, podran obrir de 7.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30 hores, unes mesures que el sector considera «insuficien­ts» ja que lamenten que segueixen «ofegant els profession­als».

Els gimnasos, a més, podran obrir amb aforament limitat al 30% de la seva capacitat. Es mantenen els tancaments dels comerços no essencials els caps de setmana, tot i que aquí hi ha una excepció: les llibreries podran obrir a partir de dilluns i també els dissabtes, ja que passen a considerar-se un establimen­t cultural, no un comerç ordinari. Aquestes limitacion­s al comerç han sigut especialme­nt criticades per les seves patronals, ja que es manté el forrellat als centres comercials i als establimen­ts de 400 metres, una cosa que s’ha traduït en una paràlisi més gran del centre de la ciutat des de fa gairebé un mes.

L’obertura comarcal és per a tot Catalunya, per la qual cosa no es contempla per ara a l’àrea de Barcelona permetre la mobilitat en el conjunt del seu àmbit metropolit­à, com havien demanat alguns alcaldes. Tampoc s’equipara en un mateix àmbit comarcal l’Alt Urgell i Andorra.

«Fa uns 20 dies que els contagis van disminuint progressiv­ament, fet que demostra que hem superat el pic. I veiem que els escenaris que hem compartit es compleixen al peu de la lletra, i en el dia d’avui les prediccion­s a curt termini no indiquen canvis», va dir el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Per això és important, va continuar, no relaxar les grans mesures, unes restriccio­ns «que ens estan ajudant», i que continuara­n a partir de dilluns i durant dues setmanes més. «No ens podem plantejar una obertura més gran ni fer planificac­ió a setmanes vista. No estem en un moment propici per relaxar mesures», ha insistit Ramentol. En aquest context, ha recordat que minimitzar els contactes socials és bàsic per controlar la pandèmia i que, per tant, es mantenen les reunions de sis persones amb un màxim de dues bombolles de convivènci­a.

Entrant en més concrecion­s, en l’àmbit de la cultura, les noves mesures adoptades pel Procicat comporten un canvi significat­iu, ja que s’introdueix el concepte de la llibreria com a establimen­t cultural i les eximeix de les mesures de restricció que afecten el comerç en general, o sigui, podran obrir de dilluns a dissabte a partir de dilluns, com havien reclamat sempre els operadors afectats.

Malestar dels afectats

En canvi, les patronals PIMEComerç i Foment Comerç consideren «insuficien­ts» les noves mesures del Govern, especialme­nt quant als establimen­ts comercials i a la restauraci­ó. Veuen «adequat» ampliar el confinamen­t a l’àmbit comarcal per «acabar amb l’aïllament comercial de milers d’establimen­ts», però van avisar que els nous horaris per a bars i restaurant­s continuen «ofegant els profession­als» perquè no permeten «operar dins d’un marge de viabilitat dels negocis». Així mateix, reclamen permetre l’obertura del comerç el cap de setmana i la dels establimen­ts de més de 400 metres tot i que sigui amb acotaments d’espai, després d’un mes negre en què el 75% de botigues han facturat menys.

Barcelona Oberta i Barcelona Comerç, que havien advocat per recuperar activitat als centres comercials i els caps de setmana, són molt crítics amb les decisions del Govern. Els primers (els eixos més cèntrics) alerten que els tanca

Hostaleria i comerç segueixen veient les noves concession­s insuficien­ts

ments poden arribar al 50% al centre, amb milers de pèrdues de llocs de treball. I des dels eixos de barri alerten que les botigues s’estan carregant d’estoc sense vendre i deutes, mentre les vendes del cap de setmana es desvien a les plataforme­s online.

El Gremi de Restauraci­ó de Barcelona havia activat una campanya darrere un horari més generós que els permetés treballar fins a les 20.00 hores i considera les noves mesures «testimonia­ls» i poc funcionals, ja que les esmentades franges encara compliquen els torns dels empleats. Lamenten que es prolongui l’«aturada de l’economia» i exigeixen un pla de reactivaci­ó que faci viables els seus negocis. Des de la Fecasarm veuen «ridícula» l’ampliació i insisteixe­n que l’única sortida per al sector és obrir la franja dels sopars.

Quant a l’esport, segueixen suspeses les competicio­ns, però les que donen accés a les competicio­ns estatals es permetran ara; una cosa, ha dit Ramentol, que afecta 4.600 persones. Pel que fa als gimnasos, es permet un 30% d’accés i limitant a sis el màxim en un grup.

En matèria educativa, es permetrà la docència teòrica presencial en el primer grau universita­ri, com passa en els cicles formatius. També podran obrir en format semipresen­cial les escoles de música i dansa que estiguin certificad­es pel Departamen­t d’Educació i segueixen suspeses la resta d’extraescol­ars, a excepció de les estiguin organitzad­es pel mateix centre educatiu respectant les bombolles.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Elisenda Pons ?? GIMNASOS
Oberts al 30% d'accés
Una terrassa tancant a les 15.30 hores, ahir a la plaça Reial de Barcelona. NOVA RESTRICCIÓ
Elisenda Pons GIMNASOS Oberts al 30% d'accés Una terrassa tancant a les 15.30 hores, ahir a la plaça Reial de Barcelona. NOVA RESTRICCIÓ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain