El Periódico - Català

ADEU A LA TARDA, ARRIBA L'ESMORZAR

¿`Afterwork'? ¿Què era això? Fa temps que les restriccio­ns van aniquilar el pica-pica després de la feina. Ara toca aprofitar la franja matinal, acabada d'ampliar. Posa't el millor que tinguis de 7.30 a 10.30 i viu la vida abans d'anar a treballar.

- ÒSCAR BROC

Les noves restriccio­ns conviden a matinar. Les franges de llibertat per disfrutar dels nostres locals preferits s’amplien, però els barcelonin­s continuem sense tenir la possibilit­at de prendre unes copes o picar alguna cosa quan s’acaba la jornada laboral. Fer el toc, de tota la vida, vaja. Però l’ésser humà és un bitxo que s’adapta a qualsevol circumstàn­cia. Si no podem relaxar-nos després de la feina, ¿per què no fer-ho abans, aprofitar la franja matinal, asseure’ns en una taula i viure la vida? En aquests llocs s’apiadaran de nosaltres i ens alegraran la primera ingesta del dia amb croissants, cafès bojos, truites enormes, entrepans pornogràfi­cs i el que calgui per començar el dia prenent alguna cosa fora de casa. Ja no podem disfrutar la tarda. Posem el despertado­r una mica abans, vestim-nos amb el millor que tinguem i donem la benvinguda a l’esmorzar. ¿Good morning,

Vietnam? Bah, no. ¡Good morning,

Barcelona!

OUS D’OR TRUITA MERAVELLA.

Hauràs d’escalar fins a la zona alta, però l’ascensió al teu primer tresmil té recompensa. Al cim del Canigó no t’espera Jordi Pujol, però sí uns discos groguencs i sucosos que t’obligaran a lligar-te a un pal, com Ulisses, si estàs a dieta. Són les millors truites de patates que he tastat mai a Barcelona, i punt. Es desfan per dins però no perden la compostura, et sedueixen amb la ceba caramel·litzada, envoltades de llesques de pa amb

tomàquet. N’hi ha amb xoriço, pernil, trufades... I si estàs en ratxa matutina, que no falti l’esplendoro­sa flauta d’ibèric (hi ha míssils terra-aire russos que fan menys respecte). Si el món s’acabés demà, juro per Déu que el meu últim esmorzar seria a Mantequerí­as Pirenaicas.

Mantequerí­as Pirenaicas

Muntaner, 460. instagram.com/ mantequeri­aspirenaic­as

CAFÈ PER A DOS BORN AMB LLET.

Diuen els pessimiste­s que el

Born s’està esllanguin­t, però per sort hi ha valents que els desafien. Com la família de Hidden

Coffee Roasters, que fa poc va sumar a la seva cafeteria de Les Corts un nou espai al Born que vindria a ser una mena de Valhalla per als vikings per esmorzar. Aquí el cafè d’especialit­at és una religió (no dubtis a demanar informació als baristes, sempre atents). La casa selecciona, manipula i torra els grans com si fossin diamants. I si et decantes pels tes, també tenen un matcha deliciós i importat de Kyoto. Per cert, els sòlids són de nivell: excel·lent pastisseri­a (muffins i cookies)i biquinis estilitzat­s.

A l’altre extrem del Born, un altre tipus d’esmorzar, molt més nostrat i tradiciona­l. Es tracta de Brunells, una pastisseri­a de mitjans del XIX ressuscita­da fa poc: el croissant clàssic de la casa, de pistatxo o de poma al forn, la palmera, l’ensaïmada de crema i els cafès de qualitat són només alguns dels molts atractius de la seva cafeteria. I no t’hauràs de posar el crono: permís per engolir felicitat al seu elegantíss­im local fins a les 10.30 h.

Hidden Coffee BCN

Canvis Vells, 10. hiddencafe­bcn.com Brunells

Princesa, 22. www.brunells.barcelona

BOCATES I CULLERES DE LA ZONA FRANCA AL CEL.

Quan introdueix­is algun dels seus entrepans o plats de cullerot al teu organisme, no tindràs escapatòri­a: t’hauràs d’inventar cent mil excuses per presentar-te cada dia a les 7.30 h del matí a la Zona Franca, a les portes de Granja Elena. En aquesta casa de menjars, l’excel·lència i l’honestedat van de la mà: pots perdre’t per la immensa carta de bocates (freds i calents) i, si tens el dia lliure, injecta’t uns cigrons amb botifarra o uns callos, és molt probable que tornis a casa en esprint continu, sense

despentina­r-te. Prohibida l’entrada a cardiòlegs.

Granja Elena

Passeig de la Zona Franca, 228. www.granjaelen­a.com

‘MATCHA’ A MATXET

CROISSANTS DEL SOL NAIXENT. Si en aquest planeta hi ha alguna cosa millor que el croissant de matcha de Takashi Ochiai (perfecte i amb una crema de farcit celestial), encara no la conec. Un bon esmorzar en aquesta pastisseri­a catalanoja­ponesa et pot reconcilia­r fins i tot amb la teva exsogra. Oblida’t del cafè i tasta el seu colossal batut de te verd. Oblida’t del bocata simple i demana un croissant d’autor (tots antològics) o alguna peça de pastisseri­a japonesa (quins

dorayakis, mare meva). Oblida’t de tot, caram, i deixa que el doctor Takashi t’anestesiï amb la millor rebosteria nipona de Barcelona... Només serà una punxadeta.

Takashi Ochiai

Urgell, 110. www.ochiaipast­isseria.com

DIA RODÓ

DÒNUTS I ESTRELLES.Al cor del Raval s’amaga el germà petit del Lukumás de Gràcia, un espai modern, càlid i minúscul en el qual veuràs com el futur dels dònuts passa per davant dels teus nassos. Legions d’ovals artesans amb exquisides cremes de farcit i glacejats heavy metal, tan bons i instagrame­jables que no en podràs menjar i fotografia­r només un. Si tens la sort de trobar el de matcha i xocolata blanca, llença-t’hi amb una navalla entre les dents. I digues al teu amic el nervioset que es calmi: també serveixen bon cafè.

Lukumás

Valldonzel­la, 36.

Torrent de l’Olla 169. instagram.com/lukumas

DROGA ‘HEALTHY’ PASTES DELS NOSTRES PARES.

Que no t’acovardeix­in les cues d’acòlits que esperen per entrar a la llegendàri­a fleca de la ronda de Sant Antoni. A pocs metres, Mestral també té una àmplia i sorollosa cafeteria en la qual podràs asseure’t, respirar i degustar un cafè molt decent i arribar a un meravellós coma diabètic deglutint sense fre les seves increïbles pastes. Tenen de tot i tot ho fan bé: croissants a l’antiga, entrepans cruixents amb pa i embotit de qualitat, una de les meves ensaïmades preferides de Barcelona i, com no, aquests bitxots endimoniad­ament addictius que fan passar per minicroiss­ants, però tots sabem que són droga dura. Mestral sempre al meu equip.

Mistral

Torres i Amat, 7. www.fornmistra­l.com ESMORZAR DE MERCAT CAFÈ A LA BOQUERIA.Tracte proper, honestedat, treball dur i constant... Quants cops dec haver esmorzat un entrepà de calamars acabats de fer al Quiosc Modern, un clàssic de la Boqueria.

Quan et soni el despertado­r, ja farà un parell d’hores que ells estan preparats per servir-te un esmorzar de veritat. Aquí pots demanar el que tinguin, és a dir de tot (i tot és fresc). És igual l’hora. ¿Et venen de gust uns musclos? Demana’ls. I que rutllin les gambes, xipirons i vieires, que hi ha pressa. I les croquetes, que vinguon amb un ‘pinxo’ de truita d’albergínia... I així fins que toquin les 10.30 h (text extrapolab­le a qualsevol bar honest i familiar de mercat).

Quiosc Modern

La Boqueria (Rambla, 91). instagram.com/quioscmode­rn

MANDONGUIL­LES EN REMULL 50 ANYS EN LA BRETXA.

Si ets un nostàlgic dels esmorzars de debò, se’m fa difícil entendre per què no li dius al conductor d’Uber que et porti directe al bar Can Ros. El 14 de febrer faran 50 anys i segueixen al peu del canó alimentant el veïnat amb uns esmorzars substancio­sos, assaonats amb truites acabades de fer, plats calents, bocates espaterran­ts i altres gustos amb més espurna que la fàbrica de Red Bull. Tot està bo, però el seu plat estrella és l’entrepà de mandonguil­les: pa popular, salseta de traca, pèsols furtius i pilotes de carn més esponjoses que les galtes de Monchito. Nyam.

Bar Bodega Can Ros

Roger de Flor, 303. instagram.com/barbodegac­anros1971

 ??  ?? Truita de Mantequerí­as Pirenaicas.
Xut de Hidden Coffee BCN.
Entrepans de Granja Elena.
Truita de Mantequerí­as Pirenaicas. Xut de Hidden Coffee BCN. Entrepans de Granja Elena.
 ??  ?? Dorayakis de Takashi Ochiai.
Dònuts instagrame­jables de Lukumás.
Bocata de mandonguil­les, Can Ros.
Croquetes de Quiosc Modern.
Dorayakis de Takashi Ochiai. Dònuts instagrame­jables de Lukumás. Bocata de mandonguil­les, Can Ros. Croquetes de Quiosc Modern.
 ??  ?? Minicroiss­ants de Mistral.
Minicroiss­ants de Mistral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain