El Periódico - Català

Von der Leyen viu les hores més baixes al capdavant de la Comissió

- S. M.

Ursula von der Leyen (Brussel·les, 1958) no va ser la primera opció dels caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) per dirigir la Comissió Europea. Però amb l’aval de París i Berlín, l’exministra d’Angela Merkel, metge de professió i present a tots els governs dirigits per la cancellera alemanya des de l’any 2005, va aconseguir superar les resistènci­es d’uns i altres i convertir-se en la primera dona a presidir l’Executiu comunitari. «És la nostra ministra més dèbil. Aparentmen­t és suficient per convertir-se en president de la Comissió», arremetia llavors l’expresiden­t del Parlament Europeu, el socialista Martin Schulz.

Des d’aleshores han transcorre­gut 14 mesos, que han estat plens d’alts i baixos i crítiques constants per la seva manera de liderar i comunicar, plena d’eslògans i poc contingut. Unes crítiques que han acabat d’explotar aquesta setmana, probableme­nt una de les més complicade­s que ha viscut al capdavant de l’Executiu comunitari des que la pandèmia de coronaviru­s se li va creuar al camí. El problema: no s’ha prodigat a donar gaires explicacio­ns en públic, ni quan els errors van posar en risc les relacions amb Londres i Dublín, i només va començar a fer-ho quan el fiasco ja era imparable.

«Ha sigut de vegades com el fantasma de Brussel·les», deia d’ella fa uns dies el diari alemany Der Spiegel sobre la seva tendència a amagar-se de la premsa en un article molt crític amb la seva feina a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain