El Periódico - Català

Brussel·les s’obre a la vacuna russa però exigeix «transparèn­cia» a Moscou

> Borrell destaca que l’Sputnik V, que encara no té l’aval de l’Agència Europea del Medicament, «és una bona notícia per a la humanitat»

- MARC MARGINEDAS

L’alt representa­nt de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, va donar la benvinguda al reconeixem­ent internacio­nal que ha rebut la vacuna russa Sputnik V per part del món científic durant la seva visita de treball, ahir, a Moscou. «És una bona notícia per a la humanitat», va declarar el cap de la diplomàcia europea, que va aprofitar l’ocasió per felicitar Rússia per aquest triomf. «Espero ara que l’Agència Europea del Medicament en pugui certificar l’eficàcia; com saben, ens enfrontem a l’escassetat de vacunes», va continuar.

Fins ara, han sigut Amèrica Llatina i Europa de l’est, juntament amb alguns països asiàtics com l’Índia, els interessat­s a adquirir l’injectable rus, mentre que Europa preferia les opcions de Pfeizer, AstraZenec­a o BioNTech. Els últims dies, dirigents europeus han obert la porta a l’Sputnik V arran de la publicació dels resultats de les investigac­ions en fase III a la revista The Lancet, i atesos els problemes de proveïment que generen altres marques, tot i que l’aprovació definitiva en territori europeu encara sembla lluny, al marge d’Hongria, país que la va adquirir de forma bilateral sense haver rebut encara el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament (AEM).

Procés llarg

«Totes les vacunes són benvingude­s, sempre que hagin sigut aprovades per l’AEM», va destacar la cancellera alemanya, Angela Merkel. «Si els productors russos obren els seus llibres, mostren transparèn­cia, totes les dades, llavors podrien obtenir una autoritzac­ió de mercat com els altres», va precisar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

De moment, als quarters generals de l’organisme a Amsterdam l’únic que hi ha és una demanda de «valoració científica» per la part russa, sense que s’hagi iniciat formalment el procés d’aprovació, que pot tardar mesos a produir-se, segons han aclarit els portaveus de l’AEM.

El segon condiciona­nt que imposa la UE és que la producció s’instal·li en territori europeu, per garantir el subministr­ament i no haver de dependre d’enviaments procedents de l’exterior. En aquest sentit, fonts del Ministeri de Sanitat d’Alemanya han informat que hi ha tractes entre el Fons Rus d’Inversió Directa, l’entitat que promou la vacuna russa, i l’empresa biotecnolò­gica alemanya IDT Biologika, amb base a la localitat de Dessau, a l’antiga Alemanya de l’Est, per «associar-se i produir conjuntame­nt» l’injectable Sputnik V. «El contingut de les converses és secret», van precisar les esmentades fonts. Per la seva banda, IDT Biologika no ha confirmat aquestes negociacio­ns.

El procés europeu de certificac­ió de l’injectable rus està en fase preliminar i pot tardar mesos

Recels

Paradoxalm­ent, és als països europeus que van formar part al seu dia de la Unió Soviètica on l’Sputnik V és vista amb recel. Només Bielorússi­a, presidida per un Aleksandr Lukaixenko en dificultat­s i cada vegada més assimilada a la Rússia de Putin, recorrerà a l’injectable preparat per l’Institut Gemaleya de Moscou. Al gener, el Parlament ucraïnès va votar per aclaparado­ra majoria prohibir l’ús de vacunes russes al territori nacional, dirigint les seves peticions de proveïment a les marques Pfizer i BioNTech, d’Alemanya.

La veïna Moldàvia encara està esfullant la margarida. El president de Romania, Klaus Iohannis, va visitar al desembre la capital d’aquest país, Chisinau, i va prometre al seu Govern, amb qui manté vincles lingüístic­s i culturals, la donació de 200.000 dosis procedents del paquet europeu que els correspon. Maia Sandu, la flamant presidenta moldava, ha promès incrementa­r les relacions amb els Vint-i-set.

 ?? Ministeri d’Exteriors de Rússia ?? El ministre rus Serguei Lavrov (dreta) i Josep Borrell, durant una conferènci­a de premsa conjunta després de les seves converses a Moscou, ahir.
Ministeri d’Exteriors de Rússia El ministre rus Serguei Lavrov (dreta) i Josep Borrell, durant una conferènci­a de premsa conjunta després de les seves converses a Moscou, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain