El Periódico - Català

Lliçons de l’enèsima crisi

- Eliseo Oliveras

La dificultat per preveure la necessitat de vacunes i actuar anticipada­ment a la Unió Europea i els problemes dels Vint-i-set per actuar coordinats amb rapidesa es troben darrere de l’escassetat de dosis dels fàrmacs contra la Covid-19.

La insuficien­t disponibil­itat de vacunes contra la Covid-19 que pateix la Unió Europea (UE) és conseqüènc­ia, primer, de la seva dificultat per preveure i actuar anticipada­ment, com exemplific­a el tardà inici de la negociació amb els laboratori­s i la compra insuficien­t de dosis. Un altre factor clau és la dificultat dels Vint-i-set per actuar coordinats amb rapidesa, com mostra ara el retard a crear un passaport comú de vacunació, que ha fet que Dinamarca i Suècia comencin a desenvolup­ar el seu propi model.

La pandèmia evidencia el declivi europeu en investigac­ió i producció farmacèuti­ca a causa de la retallada de la inversió pública i l’absència d’una política industrial, incompatib­les amb la pretensió de ser una gran potència. Mentre els EUA incrementa­ven la inversió pública anual en investigac­ió de vacunes de 13 milions a 42,2 milions d’euros del 2002 al 2008 i potenciave­n la seva capacitat de producció, la inversió pública europea queia de 23,2 milions a 1,9 milions, cosa que feia minva la seva capacitat i feia perdre el seu antic lideratge mundial, com detalla en un informe Anne Bucher, exdirector­a general de Salut de la UE.

Mentre els EUA van invertir fins al desembre 12.500 milions d’euros a finançar el desenvolup­ament i la compra de vacunes Covid, la UE es va fixar un sostre de despesa de 2.700 milions, ampliat al setembre en 1.090 milions. Mentre fa 30 anys el 80% dels principis actius dels medicament­s es produïa a la UE, ara el 80% es produeix fora.

La UE va iniciar amb molt retard la compra de vacunes, en comparació amb els EUA, la Gran Bretanya i Israel. A principis de juny del 2020 encara no hi havia cap projecte comú europeu. Davant el risc que els EUA i altres països acaparessi­n la producció inicial de vacunes, Alemanya, França, Itàlia i Holanda van crear una aliança per aconseguir un contracte amb AstraZenec­a, la vacuna del qual era llavors la més avançada. Un precontrac­te va ser anunciat el 13 de juny, cosa que va despertar el recel de la resta de la UE, que temia quedar marginat. La Comissió Europea finalment va presentar el 17 de juny el seu pla de compra centralitz­at per a la UE. La compra centralitz­ada de vacunes va ser la decisió adequada, perquè una compra per separat hauria enfrontat els Vint-i-set i fracturat la UE. El problema ha sigut com ha gestionat la Comissió Europea la compra.

Davant la celeritat d’altres potències, la Comissió Europea ha negociat amb extrema lentitud, ostatge del seu ajustat pressupost: el contracte final amb AstraZenec­a es va acabar el 14 d’agost; el de Sanofi-GSK, el 18 de setembre; el de Johnson and Johnson, el 7 d’octubre; el de BioNTech-Pfizer, l’11 de novembre; el de CureVac, el 19 de novembre, i el de Moderna, el 25 de novembre. Amb Novavax i Valneva només hi ha hagut converses exploratòr­ies.

La Comissió Europea, a més, va acabar plegant-se a les farmacèuti­ques i els Vinti-set van assumir el cost de les indemnitza­cions, eximint els laboratori­s de qualsevol responsabi­litat per eventuals seqüeles negatives (article 14 del contracte d’AstraZenec­a). Tampoc sembla que la UE s’assegurés que els laboratori­s disposessi­n de prou capacitat de producció per complir els contractes.

Els contractes amb Pfizer i Moderna

No està clar per què la Comissió Europea va firmar el contracte amb Sanofi-GSK al setembre, quan no reunia llavors el criteri fixat. La vacuna de Sanofi està encallada i no estarà disponible amb sort fins a finals del 2021. La Comissió Europea tampoc aclareix per què va tardar tant a firmar els contractes amb Pfizer i Moderna i amb dosis insuficien­ts, quan a la tardor era evident que serien les primeres disponible­s. Per vacunar els 370 milions d’adults de la UE es necessiten 740 milions de dosis. Però al concloure el 2020, la Comissió només havia comprat en ferm 300 milions de dosis d’AstraZenec­a, 200 milions de Pfizer i 80 milions de Moderna (les autoritzad­es fins ara) i havia declinat al novembre els 520 milions de dosis que oferien Pfizer i Moderna. D’aquesta compra limitada venen les penúries actuals de vacunes a la UE, malgrat l’ampliació posterior de la comanda.

La disponibil­itat d’un ampli superàvit de dosis hauria permès a la UE actuar com a gran potència i cedir les dosis sobrants a altres països (dels Balcans, Mediterran­i, l’Àfrica o Llatinoamè­rica) per incrementa­r la seva influència política. Però la falta de visió de la UE ha regalat aquesta diplomàcia de les vacunes a Rússia i la Xina en un nou revés geopolític europeu.

La Comissió ha negociat amb extrema lentitud amb els laboratori­s, ostatge del seu ajustat pressupost

 ??  ?? A dalt, un metge posa a la seva consulta la vacuna de Moderna a un avi a Tatabánya, Hongria. A la dreta, centre de vacunació provisiona­l al camp de futbol de l’Aston Villa, a Birmingham.
A dalt, un metge posa a la seva consulta la vacuna de Moderna a un avi a Tatabánya, Hongria. A la dreta, centre de vacunació provisiona­l al camp de futbol de l’Aston Villa, a Birmingham.
 ?? Tamas Vasvari / Efe ??
Tamas Vasvari / Efe
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain