El Periódico - Català

Sánchez tem els efectes del 14-F

- JUAN RUIZ SIERRA Madrid

La possibilit­at que Junts torni a quedar per davant d’Esquerra inquieta els socialiste­s, ja que una victòria postconver­gent podria canviar la disposició dels

republican­s a negociar amb el Govern.aEl president desembarca aquest cap de setmana a Catalunya i comparteix tres mítings de campanya amb Illa.

La setmana passada va arribar el primer avís. Davant una de les iniciative­s parlamentà­ries més transcende­ntals de la legislatur­a, el decret que regula l’execució dels 140.000 milions d’euros de fons europeus davant la crisi de la Covid, ERC va votar en contra, despenjant-se del bloc d’aliats de Pedro Sánchez i exposant el Govern a una sonora derrota. La sorprenent abstenció de Vox va salvar la votació, però les alarmes van començar a sonar a la Moncloa. Els republican­s van assenyalar que el decret entregava «tots els diners a l’Ibex 35» i no concedia cap «poder» a les autonomies, però en l’Executiu van rebutjar aquesta versió. El no d’ERC, van concloure al PSOE, es devia a la proximitat de les eleccions catalanes.

Els efectes secundaris del 14-F preocupen els socialiste­s, que aquests dies es troben bolcats en la candidatur­a de Salvador Illa, malgrat que en privat reconeixen que és molt difícil que l’exministre de Sanitat acabi sent investit com a president. El principal motiu d’intranquil·litat no ve tant d’una hipotètica victòria a les urnes del PSC com del risc que JxCat acabi quedant per davant d’ERC.

Un resultat d’aquest tipus, que fa uns mesos semblava inversembl­ant, faria que el partit d’Oriol Junqueras reconsider­és el seu suport a la coalició del PSOE i Podem, temen a la Moncloa. Els republican­s conclourie­n que la seva estratègia de mà estesa, d’independen­tisme pragmàtic que obté resultats tangibles, no s’ha vist recolzada en vots. «És probable que tornessin a llançar-se a la muntanya», anticipen els socialiste­s. I si es reedita la majoria independen­tista i hi ha un Govern encapçalat pels postconver­gents, amb Carles Puigdemont movent els fils des de Bèlgica, tornarà la confrontac­ió amb l’Estat, continuen a la Moncloa.

L’advertènci­a

«Si jo soc presidenta de Catalunya, vostès hauran de negociar amb mi. I el diàleg no anirà de fotos, ni de Pressupost­os, ni d’investidur­es. Tenim un pla a: l’obediència a l’1

d’octubre i la sobirania del poble de Catalunya», va avisar dimarts passat Laura Borràs al Congrés dels Diputats.

Malgrat la seva disputa pel lideratge a les urnes, amb els sondejos anticipant una estreta competició entre el PSC, ERC i JxCat, els socialiste­s necessiten donar aire als republican­s, com mostra el seu suport a la moció sobre la taula de diàleg entre l’Executiu central i la Generalita­t que van defensar aquests a la Cambra baixa, en el mateix debat que l’aspirant postconver­gent va llançar la seva advertènci­a.

L’escrit, que només té valor polític, es limitava a reclamar que l’organisme, pactat a canvi de l’abstenció dels de Junqueras en la investidur­a de Sánchez, tornés a reunir-se després del 14-F, i en aquest sentit no representa­va grans problemes per al PSOE. Però al darrere del seu vot a favor també es troba la voluntat que ERC vegi ratificada la seva actitud negociador­a amb el Govern.

Els mítings del president

Sánchez, mentrestan­t, es bolca en la candidatur­a d’Illa. Dissabte protagonit­zarà amb l’exministre de Sanitat sengles mítings a Lleida i Tarragona. Diumenge, també amb Illa, estarà a Girona. En total, seran cinc actes de campanya, una participac­ió superior a la de les eleccions del 2017, quan el PSOE va recolzar l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó al costat del PP. «Això va de tots contra el PSC», expliquen a la direcció socialista, que veuen possible la victòria del seu aspirant. Almenys, en vots. En escons ho consideren més complicat.

 ??  ?? El candidat socialista Salvador Illa i la vicepresid­enta primera del Govern, Carmen Calvo, durant un acte sobre feminisme, ahir.
El candidat socialista Salvador Illa i la vicepresid­enta primera del Govern, Carmen Calvo, durant un acte sobre feminisme, ahir.
 ??  ??
 ?? Alberto Paredes / Europa Press ??
Alberto Paredes / Europa Press

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain