El Periódico - Català

Independen­tistes però menys

- JOSE RICO

En sintonia amb les estratègie­s de cada partit, mentre la meitat dels votants d’ERC ja no tenen l’Estat independen­t com a model territoria­l preferit, aquesta fórmula la defensen nou de cada 10 electors de JxCat. Els afins al PSC es divideixen entre el federalism­e i l’autonomia.

El procés ha fet tantes ziga-zagues en aquests més de vuit anys que l’electorat català ha acabat imbuït per les fluctuacio­ns. A les portes d’unes eleccions autonòmiqu­es molt diferents de les anteriors perquè la pandèmia està escombrant el debat sobiranist­a, les preferènci­es dels votants de les forces partidàrie­s de la secessió han evoluciona­t en plena sintonia amb les directrius que marquen les direccions de cada partit. És a dir, l’electorat d’ERC consigna una moderació inèdita des de fa més d’una dècada i inversamen­t proporcion­al a la creixent radicalita­t del votant de Junts, el passat convergent del qual sembla fet miques.

La pulsió sobiranist­a ha perdut octans en general. A la pregunta de què hauria de ser Catalunya, l’última enquesta preelector­al del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t, difosa just abans de la campanya, revelava que el 33,5% dels catalans volien un Estat independen­t i que els partidaris de l’statu quo autonòmic i d’un model federal estaven pràcticame­nt empatats a un 26%, amb un lleu avantatge per als federalist­es.

Però la distribuci­ó per partits d’aquests percentatg­es amagava una dada molt reveladora (i una mica sorprenent): la meitat dels votants d’ERC ja no tenen la independèn­cia com a primera opció de model territoria­l per a Catalunya. El 51,5% dels que asseguren que triaran la papereta republican­a el 14-F citen l’Estat independen­t com a fórmula preferida, però el 36,4% optarien per un Estat dins d’una Espanya federal. És el percentatg­e més baix d’independen­tistes en l’electorat d’Esquerra des que va començar el procés, el 2012.

Si comparem aquest resultat amb el primer baròmetre del CEO de cada any del procés, els votants d’ERC que tenen la secessió com a primera opció s’han desplomat gairebé 37 punts des de 2013 i nou punts l’últim any. Les oscil·lacions s’han produït en paral·lel als girs de la direcció del partit en la seva estratègia: el percentatg­e va tocar sostre el 2014, any del 9N, amb un 88,3%, i es va mantenir en màxims en la legislatur­a de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, fins que va començar a caure el 2018, després de les convulsion­s de l’1-O, la DUI, el 155, l’empresonam­ent dels líders del procés i el gir d’ERC de l’unilateral­isme a la via del diàleg. En paral·lel, els votants de Junts han seguit el camí invers. D’aquella CiU d’Artur Mas, en què només el 32,6% dels seus votants apostaven per la secessió el 2012, s’ha passat al JxCat de Puigdemont, en el qual els que prefereixe­n un Estat català són el 90,3%. Però el creixement no ha sigut sostingut en el temps; ha anat basculant a mesura que l’espai convergent anava implosiona­nt i fragmentan­t-se.

Molt allunyat de l’independen­tisme, el votant del PSC ha sigut més estable durant el procés quant a preferènci­es territoria­ls, amb els defensors de l’autonomism­e gairebé sempre per sobre dels federalist­es. El començamen­t del pols sobiranist­a va fer que els dos sectors s’igualessin bastant, cosa que reproduïa la divisió en el partit en l’etapa de Pere Navarro. Només el 2015 hi havia més partidaris del model federal que de l’autonòmic.

L’any següent es van girar les tornes i l’avantatge dels autonomist­es ha sigut després sempre molt àmplia. No obstant, en l’últim sondeig, la diferència era de 2,5 punts. El 42,2% dels votants socialiste­s prefereixe­n l’autonomia i el 39,7% optarien per federalitz­ar Espanya. I el 13% advoca per eliminar l’autonomia.

 ?? Marc Puig / Acn ?? El candidat d’ERC, Pere Aragonès, i l’exconselle­r Raül Romeva, en un acte a Barcelona, ahir.
Marc Puig / Acn El candidat d’ERC, Pere Aragonès, i l’exconselle­r Raül Romeva, en un acte a Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain