El Periódico - Català

Radar electoral

La banalitzac­ió de l’extrema dreta és una de les caracterís­tiques de la conversa política. Quan gairebé tot es denuncia com a «feixisme», més fàcil resulta que passin desaperceb­udes actituds que sí que ho són.

-

Per sota de les preocupaci­ons per la salut el dia de la votació, de la fatiga pandèmica, de la mandra electoral, la polaritzac­ió –un dels factors que caracterit­zen la política catalana, sobretot des de la tardor del 2017– continua sent un fort corrent subterrani de la conversa pública d’aquestes eleccions. Hi ha dos blocs diàfans, i el treball de bastir ponts entre si és una tasca hercúlia. El llenguatge que s’utilitza per referirse a «ells» és molt simptomàti­c. Sobretot, l’alegria amb què es llancen com a arma llancívola (des)qualificat­ius com ara feixistes, supremacis­tes, racistes, etcètera.

«No soc independen­tista perquè em sembla un moviment amb tuf xenòfob [...]. Parlen de l’espanyol com una raça a part de la seva», escriu Lara Grande, de Barcelona. «Per això soc independen­tista, perquè vull una pàtria lliure de l’Estat feixista que la sotmet, tot i que Espanya mai va ser feixista. Ho sé perquè per sotmetre-la van haver de matar mig milió de persones i de continuar assassinan­t durant més de 40 anys», escriu Miquel González, des de Manresa.

La banalitzac­ió de paraules tan gruixudes impedeix reconèixer com a tals actituds que sí que encaixarie­n en aquest motllo. Perquè si de «feixistes» es titlla des dels comuns, que no combreguen amb el dret d’autodeterm­inació de Catalunya, fins als líders de Ciutadans i del PP, passant pel PSC, ¿com qualificar Vox? Perquè si tots els independen­tistes des d’Òmnium Cultural fins al Consell de la República són supremacis­tes, ¿com qualificar tuits i declaracio­ns de candidats, o excandidat­s, que parlen de «nyordos» i «colons»? Quan hi ha tants feixistes, les autèntique­s actituds d’extrema dreta passen desaperceb­udes, i es converteix en un assumpte de graus. I per aquesta escletxa poden colar-se monstres.

Ho saben bé als Estats Units, on en nom de la democràcia, de la grandesa del país i de la llibertat individual davant els excessos s’ha covat durant anys un moviment aquest sí supremacis­ta i d’extrema dreta que ha tingut diversos noms, i que ara convenim a anomenar trumpisme. El mirall nord-americà sempre vesteix quan parlem de campanyes electorals, i col·locarnos a «nosaltres» en el bàndol correcte (llegeixi’s Biden) i col·locarlos a «ells» en el bàndol erroni (llegeixi’s Trump) és un altre dels llocs comuns de la conversa en aquesta campanya electoral. Abunden els trumpistes, es diria, uns perquè se’ls acusa de ser els seus representa­nts a Espanya, els altres perquè són els Trump catalans. Hi ha a qui s’equipara amb el Biden que repararà les ferides de la demagògia populista del procés, i hi ha qui veu en la negativa a recolzar un referèndum per la independèn­cia la mateixa fòbia a respectar la voluntat popular a les urnes dels que es van oposar a l’1-O. Trump a l’ull aliè, sense veure el trumpisme en el propi.

Entre tantes apel·lacions a Trump, passen més desaperceb­uts els autèntics brots de trumpisme: la polaritzac­ió, la trinxera, els blocs homogenis, la fidelitat cega a una idea, la propaganda hiperbòlic­a, l’estigmatit­zació del dubte, la negació de la realitat, la persecució del dissident, la criminalit­zació del discordant, la cosmovisió d’un «nosaltres» bondadós, virtuós i immaculat davant un «ells» brut, retardat, malvat, nociu, fins i tot tòxic. El concepte que si ets dels nostres tot és disculpabl­e, i si milites en les files d’ells, res és acceptable.

Un exemple: tothom sap que d’aquestes eleccions n’ha de sortir per força un Govern de coalició. I, en canvi, la postura que domina en la conversa és la de les línies vermelles i els vetos creuats. No és casual: és aquesta negació del diàleg polític el que segons els gurus mobilitza l’electorat. A l’adversari (vist com a enemic), ni aigua. Pur trumpisme.

Entre tantes apel·lacions a Trump, no es veu la seva empremta: la trinxera, la negació de l’altre

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain