El Periódico - Català

Les disparitat­s socials marquen la campanya de vacunació als EUA

> Les minories, especialme­nt els afroameric­ans, estan rebent menys inoculacio­ns que els blancs La desconfian­ça envers el sistema sanitari en alguns grups agreuja la desigualta­t >

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Regina Stukes ha aconseguit finalment una cita per vacunar-se de la Covid-19, després de vuit intents fallits per internet i telèfon. Ningú li va donar data abans del 26 d’abril fins que divendres va decidir presentar-se a les cues de l’estadi dels Ianquis al Bronx, un dels grans centres de vacunació habilitats al país. «Jo no volia la vacuna», confessa aquesta afroameric­ana de 63 anys en una conversa telefònica. «La medicina no ens ha tractat bé als negres i als llatins, i la vacuna s’ha desenvolup­at tan ràpid que em feia por». La seva família va acabar de convèncer-la. El seu marit és un treballado­r essencial i va ser el primer a inocular-se davant els riscos als quals s’enfronta cada dia. «Al final vam decidir que ho faríem junts», postil·la. Té cita l’11 de febrer.

La desconfian­ça cap al sistema sanitari entre les comunitats de color és un dels motius que expliquen les disparitat­s racials que estan marcant la campanya de vacunació als Estats Units. Una campanya que va bastant més lenta del que van prometre les autoritats. Gairebé dos mesos després que comencés, només el 2% de la població ha completat les dues dosis, mentre que un 8% ha rebut la primera injecció, segons dades dels Centres de Control i Prevenció de les Malalties (CDC). De moment només estan disponible­s les vacunes de Pfizer i Moderna, tot i que la de Johnson & Johnson ja ha sol·licitat la seva aprovació d’emergència i podria estar llesta abans que acabi el mes.

Elevada mortalitat

Les disparitat­s racials generen preocupaci­ó perquè els afroameric­ans, els llatins i els nadius americans estan morint a un ritme gairebé tres vegades superior que els seus compatriot­es blancs, segons dades del CDC. Entre altres coses perquè estan sobrerepre­sentats entre els treballado­rs de primera línia que han mantingut a la superfície els serveis essencials. I tot i que tenen «més riscos de contraure o transmetre la Covid-19», s’estan vacunant bastant menys que la majoria blanca. Si bé les dades disponible­s són incomplete­s, dels 34 milions de vacunes administra­des fins ara, el 60% ha anat per a la població blanca, un percentatg­e similar al seu pes demogràfic, mentre que només el 5% ha anat per als negres, que són el 13% de la població. En el cas dels llatins la diferència és una mica menor.

«S’ha de tenir en compte que la vacuna només està disponible en aquests moments per a la població d’alt risc (sanitaris, més grans de 65 anys i treballado­rs de primera línia), de manera que és aviat per treure conclusion­s categòriqu­es», afirma el catedràtic en salut pública Thomas LaVeist, copresiden­t de la comissió formada a Louisiana per vetllar per l’equitat en el tractament de la Covid-19. «No hi ha tantes disparitat­s com sembla, però tot i així n’hi ha i són un problema».

Part de l’explicació resideix en factors estructura­ls relacionat­s amb l’accés a la Sanitat. «Aquest país continua estant dramàticam­ent segregat i a molts barris de color és difícil trobar clíniques, farmàcies o hospitals, cosa que dificulta que molta gent es pugui vacunar. És l’exemple clàssic del racisme estructura­l», afirma LaVeist. Però hi ha també barreres tecnològiq­ues que s’acarnissen amb la població més pobra perquè generalmen­t les cites s’han de tramitar per internet i tendeix a ser més complicat gestionar-ho des d’un telèfon mòbil que des d’un ordinador amb banda ampla. «En aquest sentit, no és tant una qüestió racial com econòmica, per més lamentable que sigui», assegura el pediatre de la Universita­t de Tulane, Richard Oberhelman.

Població amb pocs ingressos

A Louisiana, on treballen Oberhelman i LaVeist, s’han posat en marxa campanyes per vacunar la població amb menys ingressos i els sensesostr­e. Però queda camí per recórrer. Els afroameric­ans són el 30% de la població de l’estat i només un 10% dels vacunats. Però més enllà de les traves estructura­ls, hi ha un factor més emocional en l’equació, que té a veure amb la desconfian­ça cap al sistema sanitari, derivada de la convulsa història racial del país.

Una enquesta recent del Pew Center afirma que un 63% dels llatins i un 61% dels blancs tenen intenció de vacunar-se, un percentatg­e que cau fins al 42% entre els afroameric­ans. «Volem que la gent es fiï del sistema sanitari quan aquest sistema no sempre s’ha guanyat la confiança de les minories de color», diu la directora del Centre per a les Disparitat­s Sanitàries de la Universita­t de Las Vegas, Melva Thompson-Robinson. n

 ?? David Ryder / AFP ?? Vacunació per a grups minoritari­s racials en un centre mòbil instal·lat a Washington.
David Ryder / AFP Vacunació per a grups minoritari­s racials en un centre mòbil instal·lat a Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain