El Periódico - Català

El Consorci preveu obrir al juny el ‘hub’ d’indústria 4.0

> Duque visita la instal·lació, que generarà 1.500 llocs de treball directes i 5.000 d’indirectes

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El hub 3D de la Zona Franca DFactory BCN avança per convertir-se en el pilar català de la Indústria 4.0 d’aquest decenni. A l’entorn del Consorci i Barcelona s’està definint un enclavamen­t estratègic per al desenvolup­ament de les tecnologie­s clau dels pròxims anys, i la fabricació additiva és un dels camps més prometedor­s. El finançamen­t públic ha arribat per donar l’empenta definitiva, cosa que el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, defineix de manera recurrent com «convertir la Zona Franca de Barcelona en un enclavamen­t de referència per impulsar activitats de robòtica, sensòrica, impressió 3D, blockchain, intel·ligència artificial o internet de les coses». Sense oblidar les propostes del Govern en matèria de digitalitz­ació i New Space, la iniciativa del Consorci sembla estar un pas per endavant com a motor d’emprenedor­ia i aposta inversora.

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, va visitar ahir les instal·lacions barcelonin­es per conèixer l’estat dels projectes, acompanyat per Pere Navarro i el conseller delegat i vicepresid­ent executiu de Leitat, Joan Parra. El batejat com a DFactory BCN vol ser el hub més gran d’indústria 4.0 del sud d’Europa i la seva inauguraci­ó està prevista per a l’estiu. Preveu generar 1.500 llocs de treball directes i 5.000 d’indirectes.

L’espai ocupa una superfície de 17.000 metres quadrats, amb unitats mixtes d’investigac­ió per allotjar firmes internacio­nals i laboratori­s amb l’última tecnologia, oficines, àgora de formació i una àrea d’incubació (per a empreses de nova creació). Les instal·lacions de la 3D Factory ja estan en marxa i el desembre passat es va ampliar un 40% l’espai destinat a la seu del CZFB a la incubadora, arribant als 1.000 metres quadrats. Compta ja amb més de 50 empreses.

Tecnologia 3D

El paper del Consorci com a impulsor de la tecnologia 3D s’està deixant notar a la zona. Es calcula que hi ha a Catalunya de l’ordre de 200 empreses vinculades al sector 3D, en la seva pràctica totalitat pimes. Un exemple de l’efervescèn­cia del sector és BCN3D, firma que ha incorporat recentment a l’accionaria­t el grup de cooperativ­es Mondragón, el CDTI del Govern i Danobatgro­up. Com a resultat, l’empresa (que dissenya impressore­s 3D) ha passat de 90 empleats a més de 160 en menys d’un any i ha estrenat nova seu a Gavà.

 ?? Alejandro García / EFE ?? Pere Navarro mostra les instal·lacions a Pedro Duque.
Alejandro García / EFE Pere Navarro mostra les instal·lacions a Pedro Duque.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain