El Periódico - Català

Invertir en la infància

Una societat decent, com ho pretén ser la nostra, no pot acceptar la pobresa dels nens, una realitat que va en augment a Catalunya

- Antón Costas

El nou Govern català que surti de les eleccions del 14-F ha de ser conscient de dues coses. La primera és que si vol fomentar una economia vibrant i capaç de revertir els estralls de la Covid-19, la seva prioritat ha de ser invertir en la infància i l’economia de les cures. La segona és que les pandèmies acostumen a provocar crisis socials que exploten quan la pandèmia remet. Si el nou Govern no aconseguei­x conjurar aquesta crisi social postpandèm­ica, les protestes socials faran molt difícil la governabil­itat.

Com vaig assenyalar a la columna de la setmana passada sobre prioritats del nou Govern, hi ha raons de pes per sostenir que la prioritat ha de ser invertir en la infància. Unes són de naturalesa humanitàri­a i moral. D’altres, de tipus econòmic.

Les primeres tenen a veure amb el fet que la trajectòri­a personal i profession­al de les persones es decideix en l’etapa de 0 a 3 anys. L’evidència aportada per psicòlegs (pedagogs), neuròlegs, mestres, sociòlegs i economiste­s és concloent. El principi d’igualtat d’oportunita­ts es construeix en l’etapa inicial de la vida (de les persones). El que no es fa en aquesta etapa difícilmen­t tindrà remei més endavant.

Una societat decent, com pretén ser la nostra, no pot acceptar la pobresa de la canalla. Potser per aquesta raó moltes persones benpensant­s continuen resistint-se a acceptar que existeix la pobresa dels nens. No obstant, aquesta és una realitat que va en augment. M’expliquen mestres de l’escola pública que hi ha nens que arriben a l’escola sense haver esmorzat ni sopat el dia anterior. Passava abans de la pandèmia i ara s’ha aguditzat. Aquesta privació alimentàri­a de la infància és dramàtica, perquè el cervell d’un nen mal nodrit no aprèn bé i queda malmès per sempre.

La pobresa de nens va en augment a Catalunya també en les dades. En una investigac­ió que s’acaba de publicar, Diferencia­s de desigualda­d y bienestar en las regiones españolas, L. Ayala, J. Jurado i J. Pérez calculen indicadors de desigualta­t, de risc de pobresa monetària, de privació de les llars en l’accés a béns i serveis essencials i de pobresa severa. En aquestes llars és on viuen els nens més desemparat­s. Tots aquests indicadors han empitjorat a Catalunya del 2008 al 2018. També a la majoria de les altres comunitats. Però allò de «mal de molts» no ens pot servir de consol.

Aquestes dades han d’haver empitjorat el 2020 amb la crisi pandèmica perquè ha impactat amb més intensitat en els treballado­rs i famílies que ja eren vulnerable­s i patien privació. I ho faran més encara en els pròxims anys si no es prenen mesures audaces. Una d’aquestes ha de ser la universali­tzació de l’ensenyamen­t preescolar de 0 a 3 anys. El seu cost és molt baix en comparació amb els seus beneficis humans i econòmics.

Hi ha també raons econòmique­s per invertir en la infància. Millora la creativita­t i la productivi­tat de les persones i de l’economia. A través de diverses vies. A curt termini, facilita la feina de les dones mares. A llarg termini, a través de les capacitats més elevades dels mateixos nens. També augmenta l’ocupació en les cures. Un informe publicat recentment per l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units assenyala que la pèrdua de productivi­tat en aquest país per la baixa inversió en la infància és de l’ordre de 800.000 milions de dòlars a l’any. Es comprèn que la prioritat de Jon Biden sigui la inversió en la infància i l’economia de les cures.

Si aquests arguments humanitari­s, morals i econòmics no fossin suficients, també n’hi ha d’altres de tipus polític. L’FMI acaba de publicar els resultats d’una investigac­ió sobre el vincle entre pandèmies i disturbis socials: La llarga ombra de la Covid: repercussi­ons socials de les pandèmies. La seva conclusió és reveladora: «Si la història és un predictor, els disturbis socials poden ressorgir a mesura que la pandèmia de Covid-19 disminueix­i». ¡Tinguem-ho en compte!

La crisi ofereix una finestra d’oportunita­t per treballar per una recuperaci­ó equitativa. Per aconseguir-ho, el nou Govern ha de prioritzar la inversió en la infància i en l’economia de les cures.

Una mesura urgent és la universali­tzació de l’ensenyamen­t preescolar de 0 a 3 anys; el seu cost és baix en comparació amb els seus beneficis humans i econòmics

 ??  ??
 ??  ?? Antón Costas és catedràtic de Política Econòmica de la UB i membre del Comitè Editorial
Antón Costas és catedràtic de Política Econòmica de la UB i membre del Comitè Editorial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain