El Periódico - Català

Estimar i comprar el pa

- Silvia Cruz Lapeña

No hi ha amor etern ni tacat, explica Juan José Téllez a ‘Los amores sucios’

De jove, em costava la poesia. La brevetat de les sentències em molestava. No la de la seva durada, la de la seva taca; molt de blanc al paper, frases tallades. Volia coses sòlides, la carn, l’amor de què parlava el vers. No les paraules.

Jo vaig tornar a l’adolescènc­ia després de viure un segle, com cantava Parra, i això ha tornat els meus dits més sensibles. Al paper, primer: els tous dels dits pressenten si són una o dues les pàgines que agafo al passar els fulls de qualsevol llibre. Però també a la màquina: noto pel vibrar del telèfon qui em reclama.

Aquesta sensibilit­at afecta els ulls i noto que avui soc apta per al vers.

Ho sé al llegir Los amores sucios de Juan José Téllez, i ho confirmo quan davant els seus espais blancs, els seus marges i els seus hemistiqui­s, no sento un buit: veig música.

Aquest grapat de poemes afirmen el contrari del seu títol: no hi ha amor tacat, ni n’hi ha d’etern, una cosa que el seu autor explica cantant. «Huye de aquellos que te quieran demasiado, / pues también llegará el rencor con aguacero». Partir d’aquí és jugar net. És tenir certesa del finit, on només queda espai per a algun retret petitó, musical, però taxatiu: «Yo no soy una canción para bailarme».

Saber que l’amor s’acaba no ha de ser pes sinó politja. Farà que allò nou pugi, lleuger i ben enlaire, permetent-li anar del cor a altres assumptes, alliberat de la càrrega de l’etern. Estimant es cura la mania de mirar cap endavant: «El azar les juntó y el azar les lleva / por una larga ruta que no tiene mapa / y en donde tampoco importa en demasía / si aguardarán los pañuelos del adiós / en las remotas estaciones del futuro».

Sembla que qui estima no faci cap altra cosa i és mentida. Una estima i compra el pa; col·loca al calaix les calces blanques al costat de les vermelles; truca al seu germà; pensa qui votar i atén la trucada d’un ex llunyà que aconseguei­x trencar, dos segons, el flux de l’amor acabat d’estrenar. Ho sap Téllez, per això posa un ull en el vers, un altre en la crònica i el cor en la Història:«Yo tuve una novia y un padre moribundo / entre barrios grises de luces milagrosas. / La libertad latía bajo nuevas banderas / y mi alma esperaba que esa vez fuese cierto». Un idil·li al costat d’un pare que es mor no és metàfora, és l’amor que passa.

Téllez no troba a faltar, segur que un altre amor s’acostarà sonant a rumba tot i que ell camini encara a compàs de seguidilla. I així tornar a ser (vas jurar ¡mai!) maga, doctora i curandera: «No sería sencillo besar tus cicatrices, / pero solo había una forma de saberlo». O cercadora de sort, pacient i creient: «Dame una cita al sur, de tarde en tarde, / para que huela las flores de tu sombra / y admire la belleza que he perdido».

I no hi ha prevenció possible, diu Téllez, advertint-nos del gran problema: «Nuestro mayor obstáculo, nosotros mismos». Però també per a això té recepta. Una invitació a obrir-se i oblidar amb un bonic recordator­i guarda-rail: «La lujuria siempre fue un acto de disidencia», diu un poeta tan real, tan de la terra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain