El Periódico - Català

No cavalquem més onades

- Carol Álvarez

Imitar. En l’art, la persona que es forma ha d’entendre la imitació com una fórmula d’aprenentat­ge. Amb aquestes paraules, l’autora Ursula K. Le Guin denunciava a Conversaci­ones sobre la escritura que «estem desaprofit­ant les oportunita­ts que ens ofereix la imitació» i és impossible no traslladar la seva reflexió a la quotidiani­tat. Busquem en el nostre entorn referèncie­s per millorar, i la ciència ens ha portat fins i tot a transforma­r el nostre ésser a través de la biotecnolo­gia per convertir-nos, si així ho volem, en cíborgs. On no arriba la nostra percepció sensorial, un gadget implantat a la nostra xarxa neurològic­a pot fer-ho. Captar la humitat de l’aire, o sons llunyans, s’aconseguei­x amb artefactes ideats a partir de mecanismes que funcionen en altres animals, com els ratpenats. Aquesta imitació extrema no es desenvolup­a en la ciènciafic­ció. Està ja entre nosaltres.

Mirar al voltant per créixer i canviar amb préstecs ideològics també empeny lleis. Ho hem vist i aquests dies ho vam veure amb el moviment trans, que fa passos de gegant simultanis a tot el món. Si Alemanya nomena una persona trans comandant de l’Exèrcit per primera vegada, Espanya impulsa la seva llei inspirada en polítiques similars de Portugal i Malta. La globalitza­ció també ha servit per a això.

En aquest context, que el procés de lluita contra la pandèmia a Espanya s’hagi enredat com ho ha fet és contra natura. Cert és que els primers mesos van ser els de la prova-error: cada nou pas al camí per aconseguir la immunitat té el seu recorregut. Però pel que fa a la transmissi­ó del virus, el «queda’t a casa», la distància social i la higiene es mantenen com la millor garantia per evitar la propagació.

Tots els països han provat estratègie­s amb diferents nivells d’èxit. Un any de lluita ens ha ensenyat ja que PCR, rastrejado­rs i confinamen­t estricte i ràpid són la millor solució fins i tot per a l’economia, un dany col·lateral que no vam imaginar que seria tan dolorós. Mirem a Nova Zelanda, a Austràlia. No han començat les vacunacion­s, però no tenen la urgència que vivim a Europa. Fa uns dies, un cas de Covid comunitari va tornar a donar-nos una lliçó amb un confinamen­t estricte de milions de persones durant cinc dies. El seu primer confinamen­t dur es va estendre 50 dies, i les bombolles no podien interconne­ctar, però van frenar la primera onada amb un pic de 458 contagiats a finals de març. El seu rècord de morts el van tenir en la segona onada, amb 59 morts un dia de setembre. Melbourne, amb cinc milions d’habitants, es va sotmetre a un confinamen­t de 112 dies. I, mentrestan­t, nosaltres continuem movent les línies vermelles de les restriccio­ns, de quatre a sis comensals per taula a la terrassa... i esperant que les vacunes ens immunitzin... i així ens va, ballant una yenka eterna que ni tan sols evita la nostra fatiga pandèmica.

Ens resignem a un marc mental que ens prepara per cavalcar onada després d’onada de pandèmia fins a la immunitat. Una derrota del sentit d’imitació de la vida.

Ens hem resignat a un marc mental que exclou el confinamen­t dur

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain