El Periódico - Català

Odiant la família Trapp

Christophe­r Plummer Protagonis­ta de ‘Somriures i llàgrimes’, tenia 91 anys i va ser el premiat amb l’Oscar més longeu pel seu paper a ‘Beginners’.

- Elena Hevia

Desenvolup­ar una carrera cinematogr­àfica des de principis dels anys 50 fins ben entrat el segle XXI i completar 217 títols és una de les gestes de l’actor canadenc Christophe­r Plummer (Toronto, 1929), mort ahir al seu domicili de Connecticu­t, als 91 anys. Gairebé al peu del canó, ja que el seu últim paper, la comèdia negra Puñales por la espalda, data del 2019. En aquesta pel·lícula va demostrar una vegada més, i amb 89 anys, que conservava gairebé el mateix aplom, força i, es diria, que el posat dels seus papers de fa dècades. Pare d’Amanda Plummer, una de les actrius del Pulp Fiction de Tarantino, amb ell desapareix un dels grans i més elegants actors secundaris del cine britànic i nord-americà.

I no obstant, i a desgrat seu, el seu paper amb més protagonis­me és el que més detestava, el del capità Von Trapp a la candida pel·lícula musical Somriures i llàgrimes, amb què va haver de lluitar de valent per dotar d’«una mica d’humanitat a aquesta figura de cartró pedra», com solia recordar a les entreviste­s. Tampoc li va agradar massa veure’s doblat a les cançons del film, ja que ell mateix dominava el piano i tenia uns amplis coneixemen­ts musicals.

El 2012 es convertiri­a en l’actor de més edat, 82 anys, a guanyar un Oscar pel seu paper a Beginners, on interpreta un avi que revela al seu fill la seva oculta homosexual­itat. De fet, en el seu palmarès personal atresorava també dos premis Tony i dos Emmy.

Plummer va arribar a la pantalla a través del teatre, una vocació que va simultanie­jar amb el cine i la televisió. Es va donar a conèixer com a actor shakespear­ià amb un excel·lent Enric V al Festival de Stratford el 1956, en què va brillar la seva gran presència escènica i la seva veu cultivada i ressonant que va portar un crític a dir que podia «polir els miralls». Malgrat les seves maneres a l’antiga i el seu elegant sentit de l’humor, Plummer també va tenir la seva cara fosca. A mitjans dels 60, i després de dos matrimonis fallits, va tenir problemes d’alcoholism­e, però amb l’ajuda de la seva tercera dona, l’actriu britànica Elaine Taylor, va superar una sotragada que no es va reflectir en el seu treball.

El debut cinematogr­àfic de Plummer es va produir a Sed de triunfo, de Sidney Lumet, el 1958. I uns anys després va interpreta­r el corrupte emperador Còmode a La caiguda de l’Imperi romà. Als 70 apareix com a malvat, una de les seves especialit­ats, a La nit dels generals i al thriller Testimoni silenciós, així com a la comèdia La Pantera Rosa torna. També encarnant Rudyard Kipling a El home que volia ser rei, de John Huston. Als 90 el trobem a pel·lícules com 12 monos i en els últims temps va ser Mr. Scrooge a L’home que va inventar el Nadal i el controvert­it magnat J. Paul Getty a Tots els diners del món, en què va substituir el defenestra­t Kevin Spacey.

 ?? Mario Anzuoni / Reuters ?? L’actor canadenc Christophe­r Plummer.
Mario Anzuoni / Reuters L’actor canadenc Christophe­r Plummer.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain