El Periódico - Català

Alerta policial per les festes que eludeixen el toc de queda

- GUILLEM SÁNCHEZ

Les celebracio­ns il·legals van en augment, un símptoma d’esgotament social per un tancament intermiten­t que ja fa gairebé un any que dura. Els Mossos d’Esquadra es reuneixen amb hotelers i empresaris de cases rurals per advertir-los que no poden fer els ulls grossos.

Les festes il·legals preocupen els cossos policials. Des de la implantaci­ó del toc de queda fa més de tres mesos, una corretja que va escanyar definitiva­ment l’oci nocturn, els intents d’eludir les restriccio­ns sanitàries i fer una bona festa nocturna –menysprean­t l’amenaça d’una pandèmia que ha matat 60.000 persones a Espanya– s’han multiplica­t. Hi ha hagut propostes matusseres, com 17 persones tancades en una perruqueri­a del barri del Verduma les tres de la matinada, però també de més elaborades, com una festa silenciosa amb auriculars en apartament­s turístics. Els Mossos d’Esquadra s’han reunit amb hotelers i empreses de lloguer de cases rurals per advertir-los que fer els ulls grossos també és sancionabl­e.

Només als 42 principals hotels del litoral barceloní s’han detectat set festes clandestin­es en habitacion­s des del mes de gener. El comissari Joan Carles Molinero, portaveu dels Mossos, explica que ha sigut un degoteig que s’ha tornat més intens. El cas més recent s’ha detectat entre setmana, la nit de dimecres a dijous. Vuit parelles es van posar d’acord per llogar vuit habitacion­s a la mateixa planta de l’hotel. «I a la nit es van reunir en una», detalla Molinero, remarcant que es tracta d’una pràctica sobre la qual ja han avisat hotelers. Fins aquesta reunió nocturna en una de les habitacion­s, els infractors no havien infringit cap prohibició si tots eren veïns del municipi en què hi ha ubicat l’hotel. Però a l’ajuntar-se més de sis persones en una cambra, sí. A més, amb l’alcohol i l’ambient festiu, «es van oblidar de mascaretes i de mantenir les distàncies», avisa Molinero.

Lluny de les urbs, les estratègie­s incomplido­res són semblants. A la comarca de l’Alt Urgell els Mossos van acudir el cap de setmana a una casa rural que havien llogat 23 ciutadans francesos. En aquest cas, a més, havien travessat la frontera i havien ignorat el confinamen­t municipal. Els agents van denunciar els 23 inquilins i també el propietari de la casa, que coneixia la procedènci­a dels seus clients. També van desallotja­r 17 dels presents i només van deixar que seguissin a la casa sis, el límit que marca la normativa actual.

L’inspector Jordi Oliveras, portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que a la ciutat aquestes festes il·lícites s’han expressat a partir de dues formes diferents. Les més treballade­s són les anomenades «silenciose­s», que han sigut avortades ja en «dues o tres ocasions». Darrere d’aquestes hi sol haver el mateix promotor, que s’anuncia a través de les xarxes socials. Abans de facilitar la direcció, sol·licita l’ingrés de «20 o 30 euros» a través d’una transferèn­cia bancària. Després, arriben les coordenade­s. La beguda l’han d’aportar els assistents i els organitzad­ors faciliten neveres. La Urbana sospita que el promotor possibleme­nt es dedica profession­alment a organitzar esdevenime­nts i ara ha adaptat la seva perícia a l’entorn de les restriccio­ns. En aquestes festes, hi ha una taula de mescles en què es punxa la música que escolten els assistents amb auriculars sense fil.

La segona forma, que s’ha reproduït en «quatre o cinc ocasions», consisteix a reservar a través de plataforme­s com Booking apartament­s. «El lloguen per a una nit», matisa Oliveras. Una d’aquestes celebracio­ns es va esdevenir en un bloc d’apartament­s turístics. En aquesta ocasió no hi va haver reserva telemàtica sinó una ocupació il·legal. Van forçar l’entrada i van muntar un sarau a cada balcó. Els veïns van presenciar atònits la celebració des del carrer i van alertar la policia.

Malgrat que els restaurado­rs, un gremi greument tocat per la pandèmia, han pres consciènci­a de la gravetat de la situació i les sancions imposades pels Mossos han descendit de forma notable – abans n’hi havia més de cent durant els caps de setmana i en l’últim han sigut només 19 els locals multats per saltar-se les limitacion­s–, també hi ha hagut propietari­s que han allotjat festes. Al barri de Sants, un local va ser multat divendres i una altra vegada dissabte. La segona vegada, els agents van trobar-hi 14 clients i van intervenir ampolletes del gas del riure que es van utilitzar per alegrar l’ambient.

‘Botellons’ en parcs

Les concentrac­ions més nombroses i conflictiv­es des que va començar el toc de queda, no obstant, continuen sent els botellons a l’aire lliure i que no tenen cap planificac­ió. Són reunions que de forma més o menys espontània concentren participan­ts –gairebé sempre molt joves– que s’ajunten per beure i escoltar música. Molinero recorda que aquest tipus d’aglomeraci­ons es donaven abans del toc de queda i de la pandèmia. Actualment, explica Oliveras, es porten a terme envaint parcs que estan tancats. «Salten les tanques i es fiquen dins». Divendres passat, al parc del Castell de l’Oreneta del districte de SarriàSant Gervasi, agents de la Urbana i dels Mossos van sorprendre 130 persones que van fugir en estampida. Només en van poder identifica­r dos que anaven tan beguts que no van aconseguir fugir. Tots dos van resultar ser menors d’edat i van ser entregats als seus pares.

Una perruqueri­a on divertir-se o ballar amb els auriculars, idees per a un oci il·legal

Un local de Sants, que va ser multat dos cops en dos dies, oferia fins i tot gas del riure als clients

 ?? Ferran Nadeu ?? Restes d’una festa il·legal en un domicili de l’avinguda Diagonal de Barcelona, el gener passat.
Ferran Nadeu Restes d’una festa il·legal en un domicili de l’avinguda Diagonal de Barcelona, el gener passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain