El Periódico - Català

Caixa i sèrie b

Devaluat el preu que Luis Bárcenas estava disposat a pagar, el PP entra en fallida; que el gerent i tresorer hagi trencat el silenci és perquè la seva lleialtat a les files que el van consagrar no ha sigut compensada.

-

A Andreu Martín no li agrada que es digui que la realitat sempre supera la ficció. És més, li sap greu. Creu, per coneixemen­t de causa, que la tan gastada frase redueix la capacitat creativa dels escriptors sempre disposats a anar un pas més enllà amb la trama per escapar dels convencion­alismes i la sagacitat deductiva dels lectors. O espectador­s. I com a gran mestre de la novel·la negra que és i sentint-se obligat a demostrar-ho una vegada i una altra, ho executa amb destresa i precisió per desmentir el tòpic.

És clar que quan el protagonis­me real recau en ambients i personatge­s de la política espanyola, les coses poden ser menys sofisticad­es. O tan simples com per recuperar els límits del quocient intel·lectual mitjà dissimulat per un sentiment d’impunitat que eleva falsament els bergants s a un estat de prepotènci­a. Pensen, com solen fer, que més llestos que ells no hi ha ningú. I això és el que ha viscut el PP fins aquesta setmana.

Des del 1982

Cinc dies abans d’asseure’s novament al banc dels acusats, Luis Francisco Bárcenas Gutiérrez va entregar a la Fiscalia Anticorrup­ció un escrit en què reconeix que la formació conservado­ra tenia una caixa b des del 1982. Ampliava i detallava el que ja havia confessat ell mateix el 15 de juliol del 2013. Una comptabili­tat alternativ­a amb una documentac­ió que l’extresorer havia mostrat a Mariano Rajoy quatre anys abans. Exactament el mateix 2009 en què Bárcenas va abandonar el càrrec, tot i que continuari­a com a senador uns mesos més. Havia esclatat el cas Gürtel i arran de l’amplíssima investigac­ió del que va ser un gran terratrèmo­l, les seves rèpliques van deixar en l’aire unes quantes esquerdes que es van convertir en més peces separades. Una d’aquestes el portarà dilluns davant la mateixa justícia que ja el va condemnar a 29 anys de presó per la causa mare.

El que ha cridat l’atenció és que, segons l’ara voluntari col·laborador judicial, quan Rajoy va tenir el document compromete­dor a les mans el va passar immediatam­ent per la màquina triturador­a creient que així desapareix­ia la prova del delicte. Qualsevol guionista novell advertiria que el protagonis­ta se n’hauria quedat una còpia. I així va ser. El delator afegeix que hi ha dossiers compromete­dors i gravacions de converses en què consta que era habitual que les aportacion­s fossin en agraïment als serveis prestats en forma d’adjudicaci­ons de contractes. I que davant el risc d’explicar-ho, la família Bárcenas ha estat sotmesa a fortes pressions, espionatge i robatoris domiciliar­is. Alguns d’aquests episodis ja van ser narrats seguint l’estela del que l’escola de l’excomissar­i Villarejo va ensenyar a l’estil de pel·lícula espanyola de sèrie b.

«Luis, sigues fort»

Que el gerent i tresorer hagi trencat el silenci és perquè la seva lleialtat a les files que el van consagrar no ha sigut compensada. I que aquella famosa exhortació que li va enviar Mariano Rajoy en format whatsap –«Luis, sigues fort»– no ha tingut la seva conseqüènc­ia. Ell va creure que callant per preservar la reputació del partit, Rosalía Iglesias, la seva dona, evitaria les reixes. Però és a la presó des del diumenge 8 de novembre, condemnada a 13 anys per una altra branca caiguda.

I així és com, devaluat el preu que Luis Bárcenas estava disposat a pagar, el PP entra en fallida.

n

 ?? David Castro ?? Luis Bárcenas, el dia en què va anar a recollir la seva sentència a l’Audiència Nacional, l’octubre del 2018.
David Castro Luis Bárcenas, el dia en què va anar a recollir la seva sentència a l’Audiència Nacional, l’octubre del 2018.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain