El Periódico - Català

Duel generacion­al

LA FINAL DE LA SUPERBOWL enfronta Tom Brady, de 43 anys i el millor ‘quarterbac­k’ de la història, amb Patrick Mahomes, de 25, el cervell més qualificat per succeir-lo Els Buccaneers de Tampa tenen el privilegi de jugar a casa davant els Chiefs de Kansas C

- RICARDO MIR DE FRANCIA

LeBron contra Jordan, Pelé contra Maradona, Navratilov­a contra Selena... Elegiu els astres més grans de l'esport que vulgueu, separats per una generació, poseu-los en equips rivals, doneulos una final per mesurar-se davant el món, agiteu la coctelera i disfruteu del partit.

Així es descriu als EUA el duel que aquest diumenge enfrontarà Tom Brady contra Patrick Mahomes a la Superbowl de Tampa, el millor quarterbac­k de la història davant l'home amb més números per succeir-lo; el final d'una carrera inigualabl­e contra el principi d'una altra no menys imponent. «És un dels grans duels en la història de l’esport», ha dit el comentaris­ta Tony Romo, antic mariscal dels Dallas Cowboys. «Dins de 30, 40 o 50 anys, la gent parlarà d’aquest partit».

Potser hi ha una mica d'hipèrbole en la cosa, però són molts els analistes esportius que s'han quedat aquests dies sense adjectius per descriure el xoc de gegants que es prepara en aquesta final entre els Tampa Bay Buccaneers de Brady i els Kansas City Chiefs de Mahomes. Els primers només han guanyat un títol, cap el 2003, poc abans que els tancs comencessi­n a rodar sobre l'Iraq, i gairebé ningú comptava amb ells aquesta vegada. Ni tan sols quan el passador més premiat del futbol americà anunciés al març que posava rumb a Florida després de dues dècades guanyant-ho tot als Patriots de Nova Anglaterra. Tenia 42 anys i sis campionats, una edat perfecta per vendre entrades, prendre el sol i acabar de fer caixa abans de la seva retirada definitiva.

L’‘efecte Brady’

Però l'efecte Brady va funcionar i els Bucaners, amb una de les millors defenses de la lliga i el llançaflam­es del seu mariscal, van destruir tots els seus rivals als play-offsper acabar jugant-se el trofeu Vince Lombardi aquest diumenge al seu estadi, una cosa que no havia passat mai.

Com tampoc hi ha precedents d'una final que enfronti els quarterbac­ks dels equips guanyadors en les dues edicions anteriors: els Patriots de Brady el 2019 i els Chiefs de Mahomes el 2020. Un Mahomes que acaricia el seu segon títol amb només 25 anys, un llindar que ningú havia travessat a aquesta edat fins ara, i que podria donar al quadro de Kansas City la seva tercera Superbowl.

Pocs esportiste­s al país desperten tanta admiració com aquest atleta, que va començar amb el bàsquet i el beisbol abans de prendre's seriosamen­t la pilota ovalada. «És únic», ha dit Bruce Arian, l'entrenador de Tampa, el seu rival. «No hi ha cap altre ‘quarterbac­k’ que corri fins a la banda dreta i et tiri una passada que travessa el camp fins a la banda esquerra. De fet, ensenyem als jugadors que no ho facin. És un jugador excepciona­l». Mahomes no només passa a pilota aturada, també corre com un llamp sense perdre la precisió en carrera, cosa que ha convertit els Caps en un dels equips més demolidors en atac.

Un terç de l’aforament

En l'únic partit que va enfrontar els dos quadros aquesta temporada, els Caps es van imposar als Bucaners per 27-24. També les cases d'apostes i els experts sondejats per ESPN donen com a guanyador l'equip de Mahomes. El país tornarà a enganxar-se al televisor, tot i que sense les festes multitudin­àries que solen precedir l'esdevenime­nt. És possible que tanta èpica pugui ser la seva millor medecina en aquest principi d'any negre, marcat pels estralls del coronaviru­s i la violència política al Capitoli.

A l'estadi de Tampa hi haurà públic, però només 22.000 espectador­s dels gairebé 66.000 que caben a l'estadi Raymond James. L'NFL ha entregat 7.500 entrades a treballado­rs sanitaris ja vacunats; 2.000 més aniran per a les llotges vip, i la resta s'han posat a la venda.

 ?? C. J GUNTHER / EFE ?? Fotografie­s de Tom Brady i Patrick Mahomes, les estrelles de la final de la Superbowl, en un carrer de Tampa, la seu del partit.
C. J GUNTHER / EFE Fotografie­s de Tom Brady i Patrick Mahomes, les estrelles de la final de la Superbowl, en un carrer de Tampa, la seu del partit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain