El Periódico - Català

Harris desbloquej­a el camí del pla d’estímul ideat per Biden

La vicepresid­enta utilitza el seu vot de qualitat al Senat per primera > vegada per vèncer l’empat i aprovar el projecte pressupost­ari

- EL PERIÓDICO Washington

La vicepresid­enta dels Estats Units, Kamala Harris, va desbloquej­ar ahir el camí del primer paquet d’ajudes impulsat per Joe Biden per esmorteir l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. Després de dies de negociacio­ns, els demòcrates no van aconseguir que els republican­s donessin el seu suport al projecte d’1,9 bilions de dòlars, i Harris va fer ús per primera vegada del seu vot de qualitat com a presidenta del Senat per desfer l’empat (50-50) en la votació de la Cambra alta i donar via lliure al pla pressupost­ari del futur projecte legislatiu.

Aquest pas al Senat permetrà als demòcrates aprovar el pla d’alleujamen­t econòmic al Congrés per majoria simple, amb la qual cosa s’evitaran possibles bloquejos dels republican­s. El president Biden es va mostrar en els últims dies disposat a trobar un acord, però també va advertir l’oposició que estava disposat a avançar sense ells. No obstant, no està previst que el paquet d’estímul tiri endavant abans de mitjans de març, la data límit que s’han posat els demòcrates, ja que ara comença un laboriós treball de 25 comitès a les dues cambres que redactaran el projecte.

La votació d’ahir va tenir lloc després de més de 15 hores de debat i vots consecutiu­s sobre desenes d’esmenes, algunes de les quals van rebre el suport de parlamenta­ris dels dos partits, com la que buscava prohibir l’entrega del nou xec d’estímul de 1.400 dòlars a ciutadans de llars amb ingressos alts.

A causa de l’exigua majoria en el Senat, Joe Biden es veurà obligat durant el seu mandat a realitzar més equilibris d’aquest tipus i acabar cedint per acontentar tots els sectors del partit, en especial els més moderats que podrien acabar decantant-se del costat dels republican­s en votacions crucials.

 ?? Europa Press ?? Kamala Harris.
Europa Press Kamala Harris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain