El Periódico - Català

Retorn al futur

Catalunya pot passar de crisàlide a papallona. El repte més important de la seva economia radica en la millora de la productivi­tat

- Francesc X. Mena és catedràtic d’Economia d’ESADE (URL). FRANCESC X. MENA

El moment més fosc de la nit és just abans de l’alba. La pandèmia ha fet descarrila­r l’economia, empenyent-la cap al precipici. Les vacunes i el sistema sanitari estan immunitzan­t les persones de risc. El futur, dins d’uns escenaris encara incerts, projecta una reducció progressiv­a de la letalitat provocada per la crisi epidemiolò­gica.

L’economia catalana enfronta el repte de tornar al futur que la pandèmia ha mutilat temporalme­nt. La represa de la confiança i l’aixecament de les restriccio­ns a la mobilitat redreçaran l’activitat turística, un pilar bàsic que posa el plat a la taula de molts catalans. Els viatgers internacio­nals van tornar a pujar als avions després de l’11-S del 2001 als EUA... I els turistes van continuar anant a la platja, malgrat haver visionat Tauró de Steven Spielberg ... El sector turístic català es beneficiar­à de la proximitat als mercats emissors europeus, i no es ressentirà per la reducció de viatges de negocis de llarga distància i curta estada.

La indústria de l’automòbil, un altre pilar de l’economia catalana, també entreveu un millor futur via exportacio­ns, gràcies a l’emergència de les classes mitjanes al món. Per la seva banda, la construcci­ó anirà normalitza­nt la seva activitat, gran generadora d’ocupació.

Winston Churchill advertia de «no desaprofit­ar les grans oportunita­ts que ofereix la pitjor de les crisis». En aquest moment de foscor, de camí cap a l’alba, Catalunya ha de tornar al seu futur aprofitant l’oportunita­t de reorientar la competitiv­itat i la sostenibil­itat del sector turístic, molt particular­ment la massificac­ió generadora d’externalit­ats negatives que pateixen les persones i el paisatge.

La indústria de l’automòbil ja ha començat a apostar per la mobilitat sostenible. I la construcci­ó (urbana, infraestru­ctures) s’està adaptant proactivam­ent a entorns d’eficiència energètica i preservaci­ó del medi ambient.

El repte més important al qual s’enfronta l’economia catalana per protagonit­zar i guanyar el futur rau en la millora de la productivi­tat (capital humà, econòmic, social).

La formació de talent a Catalunya presenta resultats mediocres. El baix nivell d’anglès a l’escola, la limitada formació dual profession­al, l’escassa ocupabilit­at de molts títols universita­ris o el fracàs de les polítiques actives de reorientac­ió laboral, constituei­xen exemples que no resisteixe­n la comparativ­a amb altres societats europees.

Els reptes en l’àmbit economicoe­mpresarial van des de la gairebé inexistent transferèn­cia de coneixemen­t des dels centres d’investigac­ió bàsica i tecnològic­a a l’empresa, a la incapacita­t de creixement de les petites i mitjanes empreses i de les empreses familiars, o la pèrdua d’entitats financeres amb seu social a Catalunya. La recent carrera global per la vacuna ha posat davant el mirall els sistemes d’investigac­ió dels diferents països del món.

L’economia catalana està patint un deterioram­ent del seu capital social. La naturalesa emprenedor­a i la figura de l’empresari no mereixen la valoració social, amb pals a les rodes d’un marc normatiu i fiscal més molest que incentivad­or. El teixit associatiu i la cultura, en molts casos, depenen de les aportacion­s públiques. Els mitjans de comunicaci­ó públics són la veu del seu amo de torn. La societat catalana no disfruta dels pesos i contrapeso­s (checks

and balances) independen­ts, constituti­us d’una societat oberta i progressiv­a.

Catalunya ha arribat a unes cotes de cohesió social elevades. Aquesta fita es basa en polítiques de distribuci­ó via transferèn­cies públiques. Una societat orientada a la captació de rendes dels recursos públics no té futur. A l’equitat i la justícia social s’hauria d’arribar també via els incentius i les oportunita­ts per desenvolup­arse com a persona, a partir de l’educació i l’esforç, catalitzad­ors de l’ascensor social. Els privilegis i avantatges lligats a les connexions personals o corporativ­es haurien de reorientar-se cap al principi d’aixecar-se aviat al matí i guanyar un millor futur amb l’esforç i el mèrit.

Catalunya ha perdut l’estabilita­t política i, des de la perspectiv­a de molts inversors del món, la previsibil­itat jurídica. I Barcelona ha esmorteït la seva brillantor en l’univers dels decisors internacio­nals.

Catalunya s’enfronta al repte transforma­dor de passar de crisàlide a papallona. El conjunt dels representa­nts polítics que elegim els catalans, via la negociació i el pacte tan arrelats en la història del nostre país, han de girar les veles i orientar el barco cap als anhels i els somnis de consens d’un port d’arribada. Com un sol poble.

L’economia catalana pateix un deterioram­ent del seu capital social

La formació de talent a Catalunya ofereix resultats més aviat mediocres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain