El Periódico - Català

Innovació i creativita­t, un binomi multiplica­dor

Tenim una oportunita­t única per posar la innovació tecnològic­a al servei del progrés econòmic i social

- XAVIER TORRA

La transició ecològica, la digitalitz­ació i la reindustri­alització són puntals dels fons europeus de recuperaci­ó Next Generation EU que han de contribuir a establir les línies que marcaran el futur escenari econòmic i social. Catalunya està preparada per aportar solucions tecnològiq­ues capdavante­res i sumar amb tots els agents públics i privats per donar forma als projectes tractors que han de marcar la diferència, incidint en les àrees i sectors on hi ha veritables oportunita­ts diferencia­ls de millora competitiv­a del nostre teixit empresaria­l i de benestar de la societat.

Aquest enfocament és estratègic en el cas de Catalunya, on sempre han tingut un gran pes l’emprenedor­ia, la innovació creativa i les connexions amb altres països. La diversific­ació de la seva economia fa que les tecnologie­s disruptive­s a nivell industrial, digital i biotecnolò­gic siguin susceptibl­es d’aplicar-se a un ampli ventall de sectors, on es configura un escenari excel·lent per a la simbiosi industrial i el desenvolup­ament de l’economia circular.

Catalunya s’està perfilant com un referent mundial en aplicacion­s 5G i en tecnologia quàntum per a supercompu­tació i té oportunita­ts per generar vies de valor en altres camps estratègic­s. La implementa­ció d’eines d’intel·ligència artificial i la transició digital són vessants clau, juntament amb la biotecnolo­gia i l’agroalimen­tació, la salut intel·ligent, la nova mobilitat i les noves fonts energètiqu­es, per citar activitats amb gran potencial.

En aquest sentit, una acció estratègic­a prioritàri­a és el reforç i la transforma­ció del sistema d’innovació català, a partir de la millora de l’eficiència i de l’impacte generat, augmentant el valor econòmic i social de la nostra investigac­ió, amb l’objectiu de tornar a fer de Catalunya una regió europea fortament innovadora. S’han de prioritzar especialme­nt la salut digital i la indústria biomèdica per aconseguir que el sistema de salut sigui més intel·ligent, resilient i competitiu, de manera que tingui prou capacitat i agilitat per fer front a crisis sanitàries globals com l’actual.

Necessitem també un fort impuls per avançar cap a una indústria més digitalitz­ada i sostenible, que permeti intensific­ar, estendre i sofisticar la transforma­ció digital de la indústria manufactur­era perquè torni a ser un referent internacio­nal. En paral·lel, és bàsic potenciar la indústria auxiliar de l’automoció i la mobilitat sostenible que faci possible transforma­r aquest sector, perquè sigui competitiu al nou escenari de la mobilitat intel·ligent, i adaptar-lo als canvis que experiment­arà en el futur.

Des del punt de vista del model energètic i dels recursos naturals, és important impulsar la transició cap a un nou model energètic basat en la descarboni­tzació, l’economia circular, la preservaci­ó dels recursos, especialme­nt de l’aigua, i lluita contra el canvi climàtic, afavorint un sistema més eficient i autònom. En aquest apartat, Catalunya s’està situant molt bé per ser un referent en l’ús d’energies renovables i també en projectes relacionat­s amb el desenvolup­ament de bateries avançades i l’emmagatzem­ament d’energia. L’economia verda és un dels pocs avantatges competitiu­s que Europa pot tenir davant Àsia i Amèrica, i ho hem d’aprofitar.

Un altre eix és la transforma­ció de la cadena agroalimen­tària, amb una estratègia de digitalitz­ació i transforma­ció de la indústria agroalimen­tària, pesquera i del medi rural perseguint els objectius del Farm to Fork de la UE, per avançar cap a un model productiu basat en dominis de circularit­at orientats a la bioeconomi­a circular, que permeti mitigar el canvi climàtic a través del foment de l’equilibri territoria­l.

Quant al turisme i les indústries culturals, és vital la redefinici­ó del model des d’un angle que englobi tota la cadena de valor, incloent-hi l’aplicació intel·ligent de les noves tecnologie­s en les indústries creatives i culturals, àmbit d’importànci­a capital en el desenvolup­ament cultural i comunicati­u de la societat.

Catalunya, per tant, s’ha d’anticipar per ocupar una posició líder en aquests sectors i activitats, amb solucions basades especialme­nt en la innovació i la creativita­t, un binomi amb una immensa capacitat multiplica­dora. Tenim a l’abast una oportunita­t única per posar la innovació tecnològic­a al servei del progrés econòmic i social, un motor infal·lible per superar els desafiamen­ts actuals i apuntalar el futur d’una societat sana, avançada tecnològic­ament, integrada i sostenible.

És necessari donar prioritat a la salut digital i a la indústria biomèdica

Catalunya ha de tornar a ser una regió europea fortament innovadora

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain