El Periódico - Català

Collserola, de gom a gom

El parc metropolit­à de Barcelona va rebre 6,5 milions de visites durant el primer any de la pandèmia, el 30% més que el 2019

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

La gent va sortir del confinamen­t com si s’acabés el món. Recordin el primer dia de la desescalad­a, amb els carrers sense cotxes però plens de corredors, passejants, ciclistes. Hi havia ganes d’aire lliure. La ciutat es va quedar petita i la gent es va llançar a la muntanya. En el cas metropolit­à, bolquets de ciutadans cap a Collserola. Les xifres ho confirmen: durant tot el 2020, el parc natural va rebre 6,5 milions de visites, un 30% més que el 2019 (5 milions).

L’afició per la bicicleta ha tingut una doble dimensió amb la pandèmia: la urbana i la de muntanya. En els nuclis habitats s’ha disparat el nombre de ciclistes, i el mateix ha passat en la versió ludicoespo­rtiva. D’aquests 6,5 milions de visites, prop de dos milions anaven amb pedals. I el mateix amb els corredors, tota aquesta gent amb el gimnàs tancat, o que durant la clausura dels primers compassos de la Covid es van adonar que l’esport no està malament. Malgrat que Collserola té espai de sobres (8.295 hectàrees per unes 350 a Montjuïc), el gruix es concentra en punts molt concrets. Els més freqüentat­s són dos trams de la carretera de les Aigües, de la plaça de Mireia (Esplugues) al Pla dels Maduixers (a l’altura del funicular del Tibidabo), i de Can Borni a Torre Baró. Aquesta acumulació d’usuaris ha traslladat moltes de les guerres urbanes (a la vorera, a la calçada, als vials ciclistes...) a la muntanya. És a dir, es reprodueix­en les mateixes escenes de mala convivènci­a entre col·lectius que, bàsicament, es mouen a ritmes diferents.

Ara tu, ara jo

Una de les idees que estudia el parc és establir un sistema de torns. Semblant al dels primers compassos del confinamen­t, quan els nens sortien a aquesta hora i les persones grans, a aquella altra. La proposta ja es va posar sobre la taula el 2014. Durant una conferènci­a a l’Ateneu Barcelonès, el gerent de Collserola, Marià Martí, va plantejar la possibilit­at de crear horaris per a la bici en cap de setmana a la carretera de les Aigües, de manera que s’eviti que coincideix­in amb els que hi van a passejar. Torna a ser sobre la taula, aplicat tant a bicicletes com a corredors i passejants. I no només en dissabte i diumenge, ja que el fotimer és un fet constatabl­e gairebé qualsevol dia de la setmana.

El nou pla de protecció de Collserola, que es va començar a redactar el 2013 i ara porta mesos a l’espera de la firma final del conseller de Territori perquè el Govern pugui aprovar-lo definitiva­ment, no diu res sobre pujar per torns. Ni sobre fer fora ningú del parc natural. Però sí que indica que tant les persones a peu com els ciclistes han d’evitar circular pels senders estrets, de manera que puguin tornar-se a naturalitz­ar. És a dir, el document mare del pulmó insta a no utilitzar camins fora dels itineraris marcats, però l’ordenança i el marc sancionado­r només persegueix els ciclistes, que van plantejar la creació d’un trail center destinat a la bici de muntanya, però el parc ho va descartar perquè un projecte així, van al·legar, no pot tenir cabuda en un parc natural.

La xarxa oficial

Les bicicletes disposen d’una xarxa de prop de 283 quilòmetre­s per poder circular. L’ordenança del 2000 els prohibeix pedalar per camins de menys de tres metres d’ample, no poden anar a més de 20 km/h i està prohibit el descens. Aquesta normativa no va tenir un marc sancionado­r fins al 2016, però el problema és que només quatre dels nou municipis que envolten el parc natural l’han incorporat a les seves ordenances, cosa que habilita la seva policia local perquè intervingu­i en l’assumpte. A la pràctica, ni una sola sanció, per allò de o tots o cap Els consistori­s que han fet els deures són els de Molins de Rei, Sant Cugat, Esplugues i Sant Just. Falten Barcelona, Montcada i Rexac, el Papiol, Cerdanyola i Sant Feliu. Tampoc hi ajuda el desconeixe­ment de la normativa. Segons una enquesta realitzada pel parc el 2019, només el 24% dels ciclistes la coneixen, un percentatg­e molt baix, però molt superior al dels corredors, ja que només 12 de cada 100 van assegurar saber de què va l’ordenança. Una altra dada inquietant és que el 73% dels que van en bici no sabien que Collserola és un parc natural, categoria que va adquirir a finals del 2010.

Per al futur, el consorci del parc preveu obrir un altre meló: el dels gossos. Per ara només és obligatori portar-los lligats a les zones d’especial protecció, però la idea és que la norma s’apliqui per a tot el parc natural. Amb l’objectiu d’evitar, per exemple, que els gossos es banyin al pantà de Vallvidrer­a, on la fauna autòctona d’amfibis prou feina té amb intentar conviure amb les tortugues de Florida que la gent llança a aquestes aigües quan es casa de tenir-les a casa.

¿I els diners?

Tot aquesta gestió del pulmó metropolit­à s’està fent des del 2010 amb una estretor econòmica que obliga a fer malabarism­es. El Govern va prometre, llavors, posar els mateixos diners que l’Àrea Metropolit­ana i la Diputació de Barcelona. Eren 2,5 milions a l’any. En tots aquests anys, en total, ha destinat dos milions a Collserola, menys del 10% del promès.

 ?? Ricard Cugat ?? Diumenge de passeig i esport a Collserola, el 17 de gener.
Ricard Cugat Diumenge de passeig i esport a Collserola, el 17 de gener.
 ?? Manu Mitru ?? Bicicletes i passejants comparteix­en espai en un dels itineraris que uneixen la carretera de les Aigües amb el Tibidabo, el 6 de desembre passat.
Manu Mitru Bicicletes i passejants comparteix­en espai en un dels itineraris que uneixen la carretera de les Aigües amb el Tibidabo, el 6 de desembre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain