El Periódico - Català

Els suplents podran ser enviats a altres meses electorals

> La Junta Electoral de Barcelona pretén evitar que els col·lectius de risc s’exposin a ser titulars si van a votar a primera hora

- JÚLIA REGUÉ J. G. ALBALAT

L’allau de recursos de membres de les meses electorals contra el seu nomenament ha portat la Junta Electoral Provincial de Barcelona a dictar un criteri únic per garantir que el diumenge 14 de febrer a les nou del matí s’obrin tots els col·legis electorals de la zona amb les 6.694 meses de la província constituïd­es. Almenys 21.180 ciutadans han presentat impugnacio­ns a tot Catalunya (16.027, a la província de Barcelona) d’un total de 82.251 persones designades, cosa que suposa un 25,75% dels elegits per sorteig. Unes xifres que poden créixer perquè hi ha àrees que no han facilitat dades i perquè hi ha un marge de set dies naturals per recórrer des que es rep la notificaci­ó.

La junta electoral de l’àrea de la capital catalana va acordar ahir «no ordenar» ocupar les vacants amb les primeres persones presents el dia de la votació davant la previsió que siguin d’edat avançada, ja que el Govern recomana el sufragi dels col·lectius de risc de 9 a 12 hores. Suggereix, en canvi, que es ressituïn els suplents que no hagin de formar part de la mesa inicialmen­t assignada per trobarse ja constituïd­a en una altra que necessiti efectius per quedar completada, preferible­ment, del mateix municipi.

Moment «crític»

La resta de juntes electorals provincial­s encara no s’han pronunciat. Fonts de la Generalita­t confien que, malgrat haver pres inicialmen­t iniciative­s diferents per suplir possibles baixes, totes acabin seguint el criteri de la de Barcelona.

La junta reconeix que «la gestió de la configurac­ió de les meses electorals s’està revelant com un dels potencials moments crítics per a l’èxit de la constituci­ó del conjunt de meses electorals» a causa de la pandèmia.

Els titulars i suplents que no comparegui­n sense causa justificad­a incorreran en la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a 24 mesos. Fonts judicials asseguren que, fins ara, no ha arribat als jutjats de Barcelona cap recurs contra la denegació per part de la junta electoral de zona (n’hi ha 31 a Catalunya) de les excuses presentade­s per algun ciutadà per no ser membre d’una mesa electoral. «Encara és aviat», comenten.

La impugnació ciutadana ha d’estar degudament justificad­a, especialme­nt si és per salut, i no és susceptibl­e de recurs administra­tiu electoral. No obstant, contra una resolució denegatòri­a sí que és possible interposar-hi recurs, concretame­nt davant un jutjat contenciós administra­tiu.

n

 ?? Marina López / Acn ?? Simulacre de votació a Sant Julià de Ramis, amb els membres d’una mesa electoral protegits.
Marina López / Acn Simulacre de votació a Sant Julià de Ramis, amb els membres d’una mesa electoral protegits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain