El Periódico - Català

El Govern central donarà ajudes no reintegrab­les a les empreses amb suport de la banca

> El Tresor trasllada al sector que la idea és aprovar-les al març si Brussel·les ho aprova Les patronals ultimen un estudi sobre la situació del deute i el seu possible impacte en el dèficit

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El Govern i la banca des d’almenys finals d’agost que estan analitzant mesures per evitar que centenars de milers d’empreses que travessen dificultat­s de liquiditat per la pandèmia acabin desapareix­ent per problemes de solvència. Els moviments s’han accelerat en els últims dies. Aquesta mateixa setmana s’ha produït una nova reunió per videoconfe­rència entre el Ministeri d’Economia (representa­t pel Tresor i l’Institut de Crèdit Oficial, ICO), el Banc d’Espanya, les patronals AEB i CECA, i els cinc grans bancs (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia i Sabadell). I ahir l’Executiu va confirmar que «reformarà el marc legal per poder augmentar les ajudes directes a autònoms i empreses».

Les negociacio­ns han tractat sobre tres assumptes. El primer va ser l’allargamen­t dels terminis de venciment i manca dels crèdits a empreses avalats per l’ICO, aprovat al novembre. El segon se centra a com refinançar les companyies viables que hagin rebut aquests crèdits i travessin dificultat­s de pagament. I el tercer consisteix en com reforçar la solvència de les empreses sostenible­s en conflictes. Aquest últim és el que portava més retard, però «el Tresor per primera vegada ha verbalitza­t que sí, que ho farem», afirmen fonts bancàries.

El secretari general del Tresor, Carlos San Basilio, ha traslladat en les reunions que «s’ha de continuar treballant per tenir-lo al març». El Ministeri d’Economia apunta que la intenció és aprovar-lo «al més aviat possible», però que es tardarà un temps a aconseguir l’autoritzac­ió de la Comissió Europea.

Estimació d’impacte

S’està treballant a fer una estimació de quina part del deute empresaria­l és sostenible (pagable), quina part és insostenib­le (no es podria pagar ni refinançan­t-la per les males perspectiv­es de la companyia), i quina part pot arribar a abonar-se si se’n canvien les condicions. El Banc d’Espanya ha cedit a l’AEB i la CECA, que tenen el suport de la consultora Oliver Wyman, accés a dades afegides i anònims de la seva central d’informació de riscos i la seva central de balanços perquè realitzin un estudi que «permeti valorar l’impacte de la Covid-19 en el sector empresaria­l espanyol i identifica­r possibles mesures».

Aquest informe ha de servir per calcular quin impacte podrien patir els comptes públics, ja que les mesures de refinançam­ent i reestructu­ració que es contemplen passen per allargamen­ts de terminis, quitances en el deute o conversió de part d’aquest deute en capital. El Govern, expliquen fonts de l’Administra­ció, haurà d’adoptar «mesures legislativ­es» perquè l’ICO pugui assumir quitacions i per permetre refinançar el deute no avalat alhora que el garantit.

«Codi de bones pràctiques»

La idea, com va avançar aquest diari al desembre, és crear un marc d’actuació que contempli una sèrie de situacions diferents en què puguin estar les empreses. Aquest marc fixarà una «espècie de codi de bones pràctiques», apunten diverses fonts, que els bancs es comprometr­an a complir i que busca tant evitar que competeixi­n entre ells per aconseguir millors condicions en el refinançam­ent com que s’avancin per intentar endossar tota la pèrdua a l’ICO. Una vegada en marxa, l’ICO no haurà d’aprovar tots els refinançam­ents, només potser els de més import, sense perjudici que pugui controlar-los a posteriori.

Quant a les mesures de recolzamen­t a la solvència, com va publicar aquest diari al novembre s’estan analitzant subvencion­s directes, entrades en el capital i el deute corporatiu (amb instrument­s com els crèdits participat­ius), o la creació d’un fons publicopri­vat de capital risc. La Comissió Europea va aprovar la setmana passada l’ampliació del marc temporal d’ajudes d’Estat fins a final d’any i, com a novetat, permetrà la conversió de suports reemborsab­les i garanties en subvencion­s directes.

 ?? Juan Carlos Hidalgo / Efe ?? Nadia Calviño, a l’arribar ahir a la Comissió d’Assumptes Econòmics i Transforma­ció Digital.
Juan Carlos Hidalgo / Efe Nadia Calviño, a l’arribar ahir a la Comissió d’Assumptes Econòmics i Transforma­ció Digital.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain