El Periódico - Català

Nous ajuts directes als col·lectius més afectats per la covid-19

bAquest pla trimestral que acaba de posar en marxa el Govern està dotat amb 618 milions d’euros bEls destinatar­is seran treballado­rs en ERTO, autònoms, microempre­ses i petites empreses

- Per a més informació sobre els ajuts, consulteu el lloc web economia.gencat.cat

El Govern de la Generalita­t activarà un nou pla d’ajuts directes i de caràcter trimestral per donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia de la covid-19 per un import de 618 milions d’euros de gener a març, que se sumen als 877 milions que ja va donar l’any passat. La iniciativa, encapçalad­a pels departamen­ts de la Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda; Treball, Afers Socials i Famílies; i Empresa i Coneixemen­t, s’ha anunciat després d’acordar-la amb el Consell del Diàleg Social de Catalunya, que agrupa els representa­nts de les principals associacio­ns econòmique­s i socials del país.

Els destinatar­is d’aquestes ajudes seran majoritàri­ament persones treballado­res autònomes que han vist reduïts els seus ingressos; microempre­ses i petites empreses que han patit una caiguda substancia­l de la seva facturació i que es compromete­n a mantenir els llocs de treball; persones treballado­res que estiguin en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO); així com els sectors més afectats per les restriccio­ns.

REEDICIÓ DELS AJUTS A AUTÒNOMS.

El nou pla trimestral s’estructura en quatre línies d’actuacions principals. La primera és una nova edició de l’ajut dels mesos de novembre i desembre per a persones treballado­res autònomes afectades econòmicam­ent per la covid-19. L’ajut serà novament de 2.000 euros per persona treballado­ra autònoma i el rebran totes les persones que el sol·licitin i compleixin els requisits. L’estimació que fa el Govern és d’un pressupost de 280 milions d’euros, de manera que se’n beneficiar­ien unes 140.000 persones treballado­res autònomes.

L’ajut està dirigit a persones treballado­res autònomes individual­s o amb fins a 5 treballado­rs contractat­s, amb una base imposable de l’IRPF l’any 2019 igual o inferior a 35.000 euros/any, i amb un rendiment net l’any 2020 igual o inferior a 17.500 euros. Són els mateixos requisits que a les dues convocatòr­ies anteriors i hi podran accedir les persones que ja el van rebre i aquelles que potser llavors no complien amb els requisits, però ara sí.

El procedimen­t per sol·licitar l’ajut serà el mateix que al desembre: a partir del registre a una nova base de dades de persones treballado­res autònomes. Només serà necessari complir amb els requisits per poder registrar-se a la base de dades i s’accedirà a l’ajut directamen­t.

AJUT NOU I DIRECTE A TREBALLADO­RS EN ERTO.

També es posa en marxa una nova línia d’ajuts directes per a treballado­rs i treballado­res de qualsevol sector que es trobin en situació d’ERTO.

En aquest cas, es destinarà un pressupost de 105 milions d’euros, amb la previsió d’arribar aproximada­ment a 175.000 persones. L’import per beneficiar­i serà d’un mínim de 600 euros, però aquesta qüestió s’acabarà de concretar amb els agents socials.

AJUT NOU PER A LA FORMACIÓ DE TREBALLADO­RS EN ERTO.

Aquest ajut a la formació està dirigit a persones treballado­res que es troben a la actualitat en una situació d’ERTO, tot prioritzan­t els sectors més afectats. L’objectiu és reconèixer l’experiènci­a laboral d’aquests treballado­rs i ajudar en la seva possible reorientac­ió i requalific­ació.

S’hi destinaran 25 milions d’euros i es preveu beneficiar uns 10.000 treballado­rs i treballado­res en situació d’ERTO.

El Departamen­t de Treball, Afers Socials i Famílies impulsarà un programa mixt d’orientació i formació per a les persones treballado­res, per tal d’acreditar les seves competènci­es o fer un itinerari acreditabl­e. El programa serà gestionat pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i s’acabarà de dissenyar amb els agents econòmics i socials.

AJUTS PER A PETITES EMPRESES I MICROEMPRE­SES EN ERTO.

Finalment, el Govern, a través del Departamen­t d’Empresa i Coneixemen­t, destinarà 208 milions a microempre­ses i petites empreses amb treballado­rs en situació d’ERTO. En concret, s’hi podran acollir les empreses de menys de 50 treballado­rs amb una facturació de fins a 10 milions d’euros anuals que tinguin treballado­rs en situació d’ERTO a data 31 de desembre de 2020.

L’ajut consistirà en 2.000 euros per treballado­r a jornada completa en situació d’ERTO amb un màxim de 30.000 euros per empresa. Els 208 milions d’euros permetran cobrir tot l’univers de treballado­rs en ERTO de les microempre­ses i petites empreses, que són un total de 104.000. Per acollir-se als ajuts, l’empresa haurà de comprometr­e’s a mantenir la contractac­ió dels treballado­rs fins al 31 de desembre de 2021. En cas d’incomplime­nt, perdrà la totalitat de la subvenció.

La voluntat del Govern és activar aquesta línia al més aviat possible. Per tal d’agilitar el procés, es farà un registre previ de totes les empreses sol·licitants. Per rebre l’ajut, els sol·licitants només hauran de fer un certificat d’autorespon­sabilitat i el control administra­tiu del compliment dels requisits es farà a posteriori, un cop fet el pagament.

bLes mesures han estat acordades amb el Consell del Diàleg Social de Catalunya

 ??  ?? Adaptació. El propietari d’una botiga de moda de Barcelona posa la mascareta a un dels maniquins de l’aparador.
Adaptació. El propietari d’una botiga de moda de Barcelona posa la mascareta a un dels maniquins de l’aparador.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain