El Periódico - Català

Catalunya mobilitza més de 600 espais per a vacunacion­s

Foment ofereix al Departamen­t de Salut una xarxa sanitària privada per aplicar en una setmana 400.000 dosis a treballado­rs i familiars.

- B. P. Barcelona

Catalunya vacunarà contra la Covid-19 no només als centres d’atenció primària (CAPs), sinó també als més de 600 espais polivalent­s (casals d’avis, centres cívics, equipament­s culturals...) que ja s’havien utilitzat per vacunar contra la grip amb la col·laboració dels ajuntament­s. L’estratègia, presentada ahir, contempla també vacunar a «altres grans espais i equipament­s», com ara museus i empreses, segons va anunciar la consellera de Salut, Alba Vergés.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va negar que es vacuni en aparcament­s de supermerca­ts, com fan els EUA, perquè, va dir, no forma part de la cultura occidental.

El problema ara més apressant és que no hi ha vacunes, perquè les farmacèuti­ques s’estan retardant amb les entregues. «Catalunya està preparada per vacunar massivamen­t, fins a 150.000 persones al dia quan tinguem les dosis», va assegurar Vergés, que va destacar que Catalunya ja ha administra­t 1,5 milions de vacunes de la grip «en només dos mesos», amb pics de fins a 60.000 de diàries.

Salut rebrà dilluns 31.000 dosis de la vacuna d’AstraZenec­a, que Catalunya advoca per administra­r al personal essencial d’entre 18 i 65 anys, tot i que el

Ministeri de Sanitat no ha decidit encara si el límit seran 55 o 65 anys. Començarà a administra­rles dimecres. La següent setmana rebrà 36.000 dosis d’AstraZenec­a i després «podria triplicars­e la xifra». «Però ja ho veurem», va dir Vergés.

Les 31.000 dosis d’AstraZenec­a se sumaran a les 112.000 dosis de Pfizer i Moderna que ja té Catalunya. Moderna retallarà l’entrega de dosis i la recuperarà a finals de març, va precisar Argimon. «Farem una reserva estratègic­a de Moderna perquè ens retallaran un 20% les dosis i és una vacuna indicada per a persones de molt alt risc», va dir l’epidemiòle­g.

Proposta de Foment

D’altra banda, Foment del Treball ha posat a disposició de la Conselleri­a de Salut una xarxa de serveis mèdics d’empreses i hospitals privats amb la capacitat de vacunar 400.000 treballado­rs en una setmana. Així ho va anunciar ahir la patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre en un comunicat. El projecte –focalitzat en un consorci de grans companyies dels sectors agroalimen­tari, metal·lúrgic, químic i d’altres– planteja l’equació següent: les empreses rebrien les vacunes del sector públic, posarien elles els sanitaris i l’objectiu seria vacunar els treballado­rs d’aquestes empreses i els seus familiars. Tot el procés seria sota supervisió del sistema públic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain