El Periódico - Català

Gran augment dels contagis amb la soca britànica a Madrid

El nombre de casos es dispara a Collado Villalba (63.000 habitants), localitat amb la prevalença més gran de la nova variant a tot Espanya.

- M. V.

El greu risc que comporta l’expansió de la variant britànica (B117), més contagiosa i probableme­nt més letal, comença a materialit­zar-se a Espanya. Collado Villalba, un municipi de 63.000 habitants de la Comunitat de Madrid, registra una prevalença d’aquest llinatge del 57%, la més alta d’Espanya, una cosa que ha coincidit amb un augment exponencia­l dels contagis. Entre el 5 i el 26 de gener, la seva incidència acumulada a 14 dies va augmentar un ritme un 52% més ràpid que al conjunt de l’autonomia (va passar en aquestes tres setmanes de 373 a 1.652 casos per 100.000 habitants). La setmana següent, l’última de la qual es tenen dades, el creixement s’ha moderat, i suma 1.713 casos, però ha seguit a l’alça mentre al conjunt de la regió els contagis han iniciat un suau descens.

La importànci­a del cas de Collado Villalba rau en el fet que dona els primers indicis de com pot incidir la variant en la transmissi­ó del coronaviru­s quan sigui dominant. La B117 ho serà probableme­nt a la regió d’aquí dues setmanes. Saúl Ares, físic del Centre Nacional de Biotecnolo­gia del CSIC, creu que el creixement exponencia­l «és consistent amb el que ha passat als països on la variant britànica està estesa», tot i que prefereix esperar a veure el que passa la setmana en curs i també en altres zones per treure conclusion­s més fermes. La qüestió clau, coincideix, és si l’actual nivell de restriccio­ns serà suficient.

Cas de variant brasilera

L’altra mala notícia per a Madrid és que ahir s’hi va detectar el primer cas de soca brasilera a Espanya. Es tracta d’un home de 44 anys que va entrar a Espanya el 29 de gener a través de Barajas i que portava una PCR negativa en origen. A l’arribar a l’aeroport madrileny se li va realitzar un test d’antígens, amb resultat positiu, i va ser traslladat a l’Hospital Gregorio Marañón, on se li va fer una nova PCR que també va donar positiu. La posterior seqüenciac­ió del virus va revelar que es tractava de la variant brasilera, més transmissi­ble i probableme­nt més resistent a les vacunes. L’infectat procedia directamen­t del Brasil i no hi ha hagut possibilit­at de transmissi­ó a Espanya.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain