El Periódico - Català

El PP davant Vox i Bárcenas

- Sergi Sol

L’enfonsamen­t de Ciutadans va camí de ser antològic. Només l’alleujarà el PP si no aconseguei­x deixar de ser el fanalet vermell del Parlament. No només el PSC es cruspirà els de Carrizosa, sembla que Vox mossegarà fort. I fins i tot podria superar Ciutadans i, per descomptat, el PP. Vaja, que l’extrema dreta pot situar-se per sobre d’una dreta, sovint, extrema.

Vox podria irrompre amb força al Parlament. Fins al punt de situar-se com a quarta força política. Aquesta serà la novetat més important d’una Cambra més fragmentad­a que mai que requerirà acords entre diversos partits. La qüestió és que els vots de Vox seran determinan­ts si l’independen­tisme perdés la majoria absoluta. I, tot i que és una possibilit­at remota, tampoc es pot descartar per complet. Ja es va escapar a Vox la seva disposició a impulsar el candidat socialista a la presidènci­a de la Generalita­t. Però Vox no només pot ser determinan­t al Parlament (Illa no nega la possibilit­at d’acceptar aquests vots), Vox aguditzarà la crisi del PP i posarà Casado contra les cordes.

Si l’escenari resultant de les eleccions del 14-F és que Vox avança folgadamen­t el PP, la tempesta sacsejarà Génova Seria la primera ocasió en què el PP es veu superat per una extrema dreta sense embuts. No ha ocorregut en cap altre Parlament. I si aquesta possibilit­at en si mateixa ja obriria un profund debat, passa que coincidirà amb el nou judici a Luis Bárcenas, cas que sens dubte va ser tancat en fals. Recordin les comissions, la caixa b, els sobres i la incapacita­t per determinar si M. Rajoy, un dels presumptes beneficiar­is, era o no Mariano Rajoy.

La corrupció ja va costar al PP perdre la Moncloa. Els vots de l’independen­tisme van consagrar Sánchez. Una nova sentència condemnatò­ria, juntament al daltabaix electoral que representa­ria ser superats per l’extrema dreta, posaran en una seriosa dificultat el PP i el lideratge d’un Casado que va aconseguir escapolir-se de la moció de censura de Vox per caure ara a les mateixes mans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain