El Periódico - Català

Unides Podem confia en un tripartit català que consolidi el Govern central

> La coalició morada considera que un acord entre Illa i Aragonès milloraria la confiança entre socialiste­s i republican­s a nivell estatal

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Replicar les aliances estatals a Catalunya. A Unides Podem tenen clar que aquest seria el millor desenllaç per a les eleccions del 14 de febrer per a l’estabilita­t del Govern de coalició i per a les relacions entre l’Executiu nacional i la Generalita­t. La tasca, admeten a les files morades, és complexa, però això no allunya les seves esperances de construir un tripartit amb el PSC i ERC. «Ens juguem l’estabilita­t de la legislatur­a en aquestes eleccions», sentencien fonts d’En Comú Podem al Congrés.

Amb l’última enquesta del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) situant-los en quarta posició, per darrere de PSC, ERC i Junts, els morats veuen possible un acord a tres bandes. «No fa falta que estiguem tots al Govern», matisen veus de la confluènci­a catalana abans de recordar que a escala nacional estan dins del Govern amb el PSOE, mentre que els republican­s catalans hi donen suport extern. «Si es repeteix aquest esquema serà un reconeixem­ent per a l’estabilita­t del Govern i de la legislatur­a», insisteixe­n. A la cúpula del partit de Pablo Iglesias reconeixen la importànci­a d’aquests comicis, tot i que aclareixen que sigui quin sigui el resultat final aquest influirà «zero» en les dinàmiques internes entre socialiste­s i morats.

Tot i així, a ningú se li escapa que la lluita d’Iglesias per establir ERC com un dels socis prioritari­s del Govern, malgrat els recels del sector socialista del Consell de Ministres, es veuria reforçada amb una aliança entre Salvador Illa i Pere Aragonès. A la direcció d’UP apunten que un pacte entre el candidat del PSC i d’ERC serviria per reduir la «desconfian­ça» del president del Govern, Pedro Sánchez, en els republican­s catalans i facilitari­a el suport en el Congrés dels d’Oriol Junqueras.

Canviar l’eix

No obstant, a una setmana dels comicis, fonts dels comuns reconeixen que és molt difícil un acord entre el PSC i ERC. «La dinàmica de blocs», defensen, que separa els partits en independen­tistes i constituci­onalistes, allunya una possible aliança. Davant aquest repte, fonts dels morats afirmen que en l’última setmana de campanya cal intentar «trencar» aquestes dinàmiques, «superar els vetos en clau nacionalis­ta» i tornar a l’eix d’esquerra-dreta.

Per a això, afirmen que la funció de la candidata d’En Comú Podem a la Generalita­t, Jéssica Albiach, és la d’«allunyar» els socialiste­s de Cs i els republican­s de Junts. No obstant, posen èmfasi que no volen ser només «la goma d’enganxar» del tripartit, sinó qui porti el «lideratge ideològic» de l’aliança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain