El Periódico - Català

Les protestes contra el cop d’Estat s’estenen per Birmània

> La policia utilitza canons d’aigua per dissoldre les manifestac­ions i el règim imposa un toc de queda nocturn a diverses ciutats per limitar concentrac­ions després de la jornada laboral

- ADRIÁN FONCILLAS

La ciutadania i l’Exèrcit avancen ja en rumb de col·lisió al complir-se una setmana de l’aldarull a Birmània. De les tímides protestes dels primers dies n’han germinat manifestac­ions i vagues que porten el ressò de temps convulsos que els birmans creien enterrats després d’una dècada democràtic­a. No s’ha de lamentar fins al moment més que canons d’aigua contra els ciutadans, però creix el temor que als militars se’ls esgoti aviat la paciència.

El tercer dia de protestes va comptar amb manifestac­ions a ciutats de tot el país. A Rangun s’hi van ajuntar monjos budistes, funcionari­s, estudiants i professors en una marxa amb banderes vermelles de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), que lidera Aung San Suu Kyi, i que va exigir l’immediat alliberame­nt dels representa­nts polítics i la devolució del poder al poble. Algunes estimacion­s locals parlen de centenars de milers de participan­ts. Altres concentrac­ions és petites es van veure als voltants de la Pagoda Sule, una icona de protestes anteriors. A Mandalay, la segona ciutat del país, un miler de manifestan­ts es van ajuntar als carrers a mig matí d’ahir, segons la premsa local.

Tres línies policials amb robustos equips antiavalot­s van frenar les concentrac­ions que cantaven eslògans contra els colpistes a Nay Pyi Taw, la capital administra­tiva i política, aixecada un parell de dècades enrere a la jungla. Els agents van carregar contra els ciutadans amb canonades d’aigua que van deixar diversos ferits lleus i, hores després, van posar un inquietant cartell sobre l’asfalt que advertia de l’ús de munició real si perseverav­en a trencar el setge.

L’aixecament contempla també crides a la desobedièn­cia civil i a la vaga nacional amb un seguiment difícil de precisar. La iniciativa va néixer en el gremi mèdic, que es va negar a treballar sota les ordres del Govern colpista, i s’ha estès al cos funcionari­al i el sector privat. «Avui és dia feiner però no treballare­m tot i que ens redueixin el salari», explicava un empleat d’uns vint anys d’una fàbrica tèxtil ahir a Rangun a l’agència France Press. Sobre Mandalay i altres ciutats pesa des de diumenge un toc de queda nocturn per limitar les concentrac­ions després de la jornada laboral, informa la premsa local.

El final de l’apagada d’internet va permetre mesurar la indignació popular cap a un Govern militar vinculat als 40 anys durant els quals Birmània va ser un pària global conegut per la seva dolorosa pobresa, la repressió brutal i el pertinaç lladronici de la cúpula militar. El país mostra avui una vigorosa i creixent classe mitjana, disfruta de llibertats, rep inversions estrangere­s i participa en la globalitza­ció. Contra la por de la involució va lluitar ahir el general Min Aung Hlaing en la seva primera intervenci­ó pública des de l’aldarull. Va aclarir que aquest Govern es distancia d’aquella Junta Militar que va manar amb puny de ferro, que respecta la Constituci­ó i que assegurarà l’activitat econòmica. El fabricant japonès Suzuki ha paralitzat les seves dues plantes a Rangun per la seguretat dels treballado­rs.

Sòlida rebel·lia ciutadana

L’estupefacc­ió, l’immediat tall de les comunicaci­ons i la comprensib­le por de la resposta militar violenta havien embridat les protestes, limitades a les cassolades i les botzines d’automòbils al capvespre. Diumenge, no obstant, es van registrar les manifestac­ions més grans en més d’una dècada i la jornada d’ahir va revelar una sòlida rebel·lia ciutadana contra el cop d’Estat. Els monjos budistes que ahir marxaven al costat dels treballado­rs a Rangun van recordar la cèlebre Revolta del Safrà del 2007, que va ser aixafada a trets. No van ser tractats amb més tacte els que es van aixecar el 1988 contra la Junta Militar en un moviment del qual va emergir com a icona democràtic­a Aung San Suu Kyi.

La Dama es manté detinguda des de dilluns de la setmana passada i acusada de violar la llei nacional d’importacio­ns per l’ús dels seus guardaespa­tlles de walkietalk­ies. Més d’un centenar de representa­nts polítics van ser arrestats hores abans que es constituís el Parlament després de les eleccions del novembre. En aquests comicis, que van certificar la victòria de l’LND amb més del 80% dels vots, és on va néixer l’aldarull. El full de ruta dels colpistes contempla allargar l’estat d’emergència durant un any i celebrar noves eleccions.

Les condemnes de governs i organitzac­ions de drets humans es continuen succeint.

«Birmània s’està aixecant per alliberar tots els detinguts i rebutjar la dictadura militar. Estem amb vosaltres», va afirmar Thomas Andrews, representa­nt de l’ONU al país. El Papa va demanar l’alliberame­nt dels detinguts i que torni el «bruscament interrompu­t» camí democràtic.

 ?? Maung Lonlan / Efe ?? Manifestan­ts amb un cartell que mostra una foto guixada del cap de la Junta Militar, el general Min Aung Hlaing, durant una protesta contra el cop militar a Nay Pyi Taw, Birmània.
Maung Lonlan / Efe Manifestan­ts amb un cartell que mostra una foto guixada del cap de la Junta Militar, el general Min Aung Hlaing, durant una protesta contra el cop militar a Nay Pyi Taw, Birmània.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain