El Periódico - Català

Moren almenys 26 treballado­rs d’un taller tèxtil clandestí a Tànger

> El local, situat al soterrani d’una zona residencia­l, va resultar inundat per les fortes pluges registrade­s durant les últimes 24 hores a la zona

- JAVIER ALBISU (EFE)

Almenys 26 persones, majoritàri­ament dones, van morir ahir en un taller tèxtil clandestí a Tànger, al nord del Marroc, segons van informar les autoritats. Es tracta d’un dels pitjors accidents laborals de la història moderna del Marroc. Segons alguns mitjans locals, els obrers van morir electrocut­ats per una via d’aigua que va entrar al taller, al soterrani d’un barri residencia­l, i que hauria creat un curtcircui­t al mullar la instal·lació elèctrica, però les autoritats no ho van confirmar. Una altra de les hipòtesis és que els treballado­rs morissin ofegats.

Les intenses pluges que havien caigut al nord del país en les últimes 24 hores van provocar inundacion­s als barris baixos de la ciutat, segons recullen alguns vídeos i imatges penjats a les xarxes socials. En alguns d’ells es podia veure com l’aigua arribava fins a les finestrete­s dels vehicles. Pel que sembla, el taller comptava en realitat amb dos nivells subterrani­s. En el més baix és on la tragèdia va ser més gran.

Les autoritats, que han obert una investigac­ió, van informar de la troballa dels cadàvers de 18 dones i 7 homes, mentre que 10 més dels seus companys van ser rescatats amb vida i ingressats a l’Hospital Regional de Tànger. El mort número 26 es va confirmar més tard. Les operacions de recerca seguien ahir davant la possibilit­at de més víctimes. Segons el portal web Le360.ma, a la fàbrica hi treballen unes 40 persones. Entre els morts hi ha diversos membres d’una mateixa família, va explicar un testimoni al lloc de la tragèdia, al barri de Brans, al sud de la ciutat, al costat de la carretera que porta a Rabat.

El caràcter clandestí d’aquest taller va ser immediatam­ent posat en relleu en el primer comunicat oficial, i respon a un fet relativame­nt freqüent: segons la Confederac­ió General d’Empreses Marroquine­s (CGEM, patronal), un 54% de les activitats de cuir i tèxtil del Marroc pertanyen al «sector informal». Barris sencers de Tànger, comenta un empresari local, són una successió de soterranis dedicats a fabricar material tèxtil o sabates o a rentar automòbils, amb coneixemen­t de tot el món.

Aquestes unitats més o menys clandestin­es no tenen les més mínimes normes de seguretat a la feina, com sortides d’incendis, disponibil­itat d’extintors i escassa ventilació als locals. El professor universita­ri i expert en Dret del Treball, Khaled Bouqich, explica que és relativame­nt habitual en el sector tèxtil al Marroc la «cadena de subcontrac­tes»: una gran empresa subcontrac­ta una activitat concreta a una companyia més petita, que al seu torn la torna a subcontrac­tar.

Doble responsabi­litat

En algun moment de la cadena, l’empresa contractad­a és il·legal i no està registrada, cosa que planteja una doble responsabi­litat en cas d’accidents o meres disfuncion­s: la de l’empresa que fa la feina sent il·legal i la de qui va contractar-ne els serveis sabent que ho era. Segons l’opinió de Bouqich, no hi ha prou controls ni inspectors de treball que vigilin el compliment de la llei en dues matèries fonamental­s: pagament de la seguretat social als treballado­rs i pagament d’impostos, les dues errades més generalitz­ades.

Les inundacion­s al Marroc són habituals i solen causar víctimes mortals. En ciutats com Tànger, el fenomen es deu al deficitari sistema de drenatge. Segons un informe de riscos climàtics publicat el 2016 pel Reial Institut d’Estudis Estratègic­s, les inundacion­s són «el primer risc quant a persones mortes a escala nacional». El setembre del 2019, la crescuda d’un riu va arrossegar 24 passatgers d’un autobús a la regió d’Er-Rachidia, al sud-est del país. Uns dies abans, la pujada sobtada de l’aigua en un camp de futbol havia matat set persones a la regió de Tizert (sud-oest).

Mitjans locals afirmen que l’aigua va crear un curtcircui­t i va electrocut­ar els obrers de la fàbrica

nn

 ?? AFP ?? Els serveis d’emergència transporte­n un dels ferits en el taller tèxtil clandestí.
AFP Els serveis d’emergència transporte­n un dels ferits en el taller tèxtil clandestí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain