El Periódico - Català

El Senat pretén que el judici a Trump sigui ràpid

> Els legislador­s dels dos partits aposten per un procés expeditiu

- RICARDO MIR DE FRANCIA

A un dia perquè comenci el segon impeachmen­t a Donald Trump al Senat dels Estats Units, una cosa sembla estar clara: ni republican­s ni demòcrates volen embarcar-se aquesta vegada en un judici llarg amb multitud de testimonis com els que van comparèixe­r en la fase preliminar del primer procés celebrat contra el llavors president a finals del 2019 i principis del 2020. Els motius varien, però entre l’acusació demòcrata ha calat la idea que no serviria per a gaire més que per distreure l’atenció de l’agenda del president Joe Biden, atès l’escàs interès dels seus col·legues republican­s a condemnar el seu antic líder. Bones notícies per a un Trump que ha rebutjat la invitació per declarar en el judici i continua guardant silenci des de la seva residència de Mar-a-Lago.

Els seus advocats no han tardat a passar a l’atac amb un memoràndum presentat al Congrés en el qual defineixen l’impeachmen­t com un «teatre polític» organitzat pels seus rivals per polititzar l’assalt al Capitoli del 6 de gener passat. «Aquest és un intent egoista del lideratge demòcrata a la Cambra de Representa­nts per aprofitar-se de l’horror i la confusió que van sentir els nord-americans de tot l’espectre polític al contemplar la destrucció causada al Capitoli», afirmen els lletrats de l’expresiden­t dels EUA. Trump està acusat d’incitar la insurrecci­ó dels seus seguidors contra la seu de la democràcia nord-americana, un atac que va deixar cinc morts i desenes de ferits.

Les regles i temps del judici encara no s’han fet públics, però tot sembla indicar que començarà avui amb un debat per determinar si és legal asseure a la banqueta un expresiden­t després que hagi abandonat el càrrec, segons diverses filtracion­s. La majoria

Els demòcrates no descarten alguna citació, tot i que la impressió en el partit és que no és estrictame­nt necessari, ja que els mateixos senadors que actuaran com a jurat van ser testimonis directes de l’atac, així com bona part del país, que va poder seguir-lo en directe per televisió i ha anat coneixent els detalls més escabrosos a través dels vídeos gravats pels assaltants. L’acusació demòcrata pretén utilitzar-los, així com les declaracio­ns i tuits de Trump en les hores i dies previs a l’assalt del Capitoli per recolzar el seu cas. No s’esperen grans sorpreses. El senador republicà Rand Paul ja ha dit que les opcions d’una condemna a Trump són nul·les.

n

 ?? Tasos Katopodis / AFP ?? Reforç de la seguretat al voltant del Capitoli, a Washington.
Tasos Katopodis / AFP Reforç de la seguretat al voltant del Capitoli, a Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain