El Periódico - Català

La inversió de Tesla en bitcoins arriba als 1.500 milions de dòlars

> La criptomone­da ha multiplica­t el seu preu per quatre en un any i el 18% des de dijous pels grans inversors

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El fabricant de vehicles elèctrics Tesla va informar ahir que després de les compres de les últimes setmanes eleva a 1.500 milions de dòlars (1.244 milions d’euros) la seva inversió en bitcoins. La multinacio­nal ja reconeix obertament que planeja acceptar aquesta moneda digital com a forma de pagament dels seus vehicles. La decisió de Tesla aguditza encara més la tendència alcista sense fre del bitcoin als mercats internacio­nals, després de superar la barrera dels 44.000 dòlars per unitat (més de 36.000 euros).

El preu del bitcoin s’ha multiplica­t per quatre en un any i ha pujat el 18% des de dijous passat. Alguns experts pronostiqu­en ja que el seu preu podria arribar als 50.000 dòlars a mitjà termini. Victoria Gago, cofundador­a de l’European Blockchain Convention i directora del màster en Blockchain d’OBS Business School, reconeix que la pujada del bitcoin és una «bogeria» que respon a l’aposta de compra de grans empreses, no només Tesla, també de grans fons institucio­nals i d’inversió en uns moments d’escassa rendibilit­at d’altres actius. És el cas dels fons Citadel o BlackRock, per exemple.

Semblant a l’or

Cada vegada més, ressalta Gago, és important que l’emissió de bitcoins és limitada a 21 milions d’unitats, és un actiu escàs i costós en si mateix, una cosa que fa que s’assembli en part a l’or, opina.

En una presentaci­ó davant la comissió del mercat de valors dels EUA (SEC, en anglès), Tesla va indicar que l’adquisició de bitcoins està emmarcada en una nova política d’inversions que apunta a «diversific­ar i maximitzar encara més el rèdit del nostre efectiu». L’anunci sembla una estratègia de defensa financera global, davant l’alça elevada de les accions de la companyia, que han fet de Musk l’home més ric del món.

Tesla anuncia que diversific­arà els seus actius amb compres en «actius digitals, or, fons en or que es negocien als mercats i altres actius que s’especifica­ran en el futur». Musk s’ha convertit en el detonant d’una onada de compres de criptomone­des, des que en un missatge de Twitter va qualificar Dogecoin com «la criptomone­da del poble». Com a conseqüènc­ia, el valor de la fins aleshores marginal criptomone­da es va revaloritz­ar un 60%.

njusta als agricultor­s» davant els problemes de rendibilit­at que pateixen les explotacio­ns tradiciona­ls situades en terrenys de fort pendent que no permeten l’automatitz­ació.

Segons dades d’Asaja, el preu en origen de l’oli d’oliva va baixar gairebé el 16% entre el 2015 i el 2020, al passar de 3,65 euros a 2,21 euros l’any passat. El denominat «efecte tobogan» dels preus de l’oli d’oliva podria esmorteir-se així però requereix el recolzamen­t dels consumidor­s, segons Lorenzo Ramos, president d’UPA. De l’oliverar tradiciona­l en depenen 250.000 famílies a Espanya, unes 200.000 explotacio­ns que suposen el 88% de la superfície destinada a l’oliverar i el 62% de la producció.

Planas va reconèixer que existeix «preocupaci­ó» per la mala qualificac­ió de l’oli en el Nutriscore o semàfor de qualitat europeu i que el Ministeri d’Agricultur­a només donarà el vistiplau a aquest etiquetatg­e si l’oli i el pernil ibèric són justament valorats o exclosos d’aquest semàfor».

n

 ?? Aly Song / Reuters ?? El director executiu de Tesla, Elon Musk, en un acte l’any passat.
Aly Song / Reuters El director executiu de Tesla, Elon Musk, en un acte l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain