El Periódico - Català

Teresa Juvé, 100 anys

- P Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO Joan Tapia

Teresa Juvé acaba de complir 100 anys i diumenge va rebre a Palafrugel­l un càlid homenatge organitzat per Josep Maria Soler, president de la Fundació Josep Pallach, i Jordi Ferrando, el seu editor.

Viure 100 anys ja no és una cosa insòlita, només poc freqüent. Però complir-los en plena lucidesa mental, seguint l’actualitat a internet i amb una obra literària, sí que és excepciona­l. Des de 1977, després de la mort del seu marit Josep Pallach, Teresa Juvé viu a la minúscula localitat d’Esclanyà, entre Palafrugel­l i Begur, i ha publicat més d’una vintena de novel·les, l’última aquest mateix any amb el provocador títol d’El degollador de Vallvidrer­a. Escriu novel·les policíaque­s que transcorre­n a la Catalunya del segle XVI, la dels virreis de Felip II, el bandoleris­me, els hugonots i la temuda Inquisició. Es tracta d’una època que coneix bé, ja que a Tolosa va ser professora de literatura occitana. Les seves novel·les narren una trama concreta ja que, com ha dit a Albert Soler al Diari de Girona: «Evito massa referèncie­s històrique­s com fan llibres amb més pàgines; si algun lector en vol saber més, pot recórrer a altres mitjans com l’ordinador».

El seu interès per la novel·la ve de lluny.

La viuda de Josep Pallach viu a Esclanyà i escriu novel·les policíaque­s sobre la Catalunya del segle XVI

Ja en l’exili, el 1963, va ser finalista del premi Nadal amb una novel·la sobre les dones refugiades a França després de la Guerra Civil, publicada molts anys després amb el títol de L’aiguamort a la ciutat. La vida de Teresa Juvé és un testimoni del més dur del segle XX. Nascuda a Madrid, de pare català i mare madrilenya, va estudiar a la progressis­ta Institució Lliure d’Ensenyamen­t. Traslladad­a a Barcelona el 1935, ho fa a l’Institut Ausiàs March, on té de professor (admirat) Jaume Vicens Vives.

El 1939 (18 anys) marxa a l’exili en circumstàn­cies i condicions que la fan ironitzar amargament sobre «l’exili de Puigdemont». Del 1936 al 1945, pateix l’horror de la Guerra Civil, l’exili i la guerra mundial. I a Tolosa col·labora amb la resistènci­a francesa. Acabada la guerra mundial es casa amb Josep Pallach el 1949. Pallach és ja llavors uns dels dirigents del Moviment Socialista de Catalunya (MSC), el tronc principal del qual després, no sense dures i agres dissension­s, naixerà en la transició el PSC. I Teresa Juvé, comença, a primers dels 50, a tornar a Espanya per «portar papers a amics de l’interior».

L’exili és dur, prolongat. Pallach no pot tornar a Catalunya fins al 1970 i s’incorpora a la UAB de la mà de Francesc Noy. La filla de tots dos, Antonia, prosseguir­à la seva vida a França amb breus estades a Catalunya. No va ser una vida fàcil i el gener del 1977 Josep Pallach, que preparava amb il·lusió les primeres eleccions democràtiq­ues, va morir d’un atac de cor. Va ser un cop cruel. Teresa Juvé va seguir. Escrivint.

I encara enjudicia, amb mirada intel·ligent i una mica escèptica, el que succeeix. Quan Albert Soler li pregunta per què s’ha perdut la fraternita­t entre els catalans i la resta d’espanyols, somriu i no dubta: «Per culpa dels idiotes». ¿Qui? «Els que volen una unitat total». És federalist­a.

Han passat molts anys des de la Guerra Civil i la derrota nazi de 1945. La Constituci­ó del 78 és ja una vella dama i sobre el món planegen ombres fosques. La vida de Teresa Juvé –que diu haver sigut feliç i a la qual reconforta una copa de whisky cap al tard– indica que és totalment fals allò de «qualsevol temps passat va ser millor». Tot i que... potser perquè viu sola, no en una residència, encara espera la vacuna.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain