El Periódico - Català

Pros i contres

- Emma Riverola & Josep M. Fonalleras

Torra i la caixa b

Laura Borràs està imputada per l’adjudicaci­ó presumptam­ent irregular de 18 contractes a un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Es miri per on es miri, el cas va just d’èpica. Però Quim Torra ha entrat en campanya per lamentar la falta d’«unitat antirepres­siva» de l’independen­tisme: «¡Per l’amor de Déu! Som a l’Estat espanyol. És impossible que hi hagi justícia per a un independen­tista a Catalunya mentre siguem en aquest Estat».

La casualitat ha fet que les declaracio­ns de Torra coincideix­in amb el judici de la caixa b del PP. A la justícia espanyola se li pot exigir celeritat i més despolitit­zació. Altres deures recauen en els legislador­s, com acabar amb una llei antiterror­ista que aixafa la sàtira. Però, malgrat tot, convé recordar que la primera sentència per la Gürtel va condemnar el PP per corrupció i va precedir la moció de censura que el faria fora del Govern. L’exigència de l’expresiden­t de situar qualsevol investigac­ió d’un independen­tista en el marc de la repressió desperta sospites. ¿Seria possible una sentència com la de la Gürtel a la Catalunya independen­t que somia Torra?

Les píndoles

Entrar en el món dels lemes electorals és una de les poques alegries de la campanya. Deixar-te seduir per les idees que algú va trobar extraordin­àries en una reunió de fa mesos o, simplement, deixar-te gronxar per totes les frases que ni tan sols són frases, sinó bales que se suposa que han de penetrar en el cervell del votant. O passar una estona distreta analitzant els ingredient­s de la píndola. No hi ha programa, sinó aquesta identifica­ció senzilla, una pulsió, fins i tot en el cas del PdeCat, que diu «Si t’ho penses», és a dir, si no et deixes endur per la passió puigdemont­ista, tot i que hauria estat millor un «Si t’ho repenses».

Els Comuns argüeixen «El canvi que Catalunya mereix», en el benentès que Catalunya té vida pròpia i que ha fet uns mèrits que no han estat reconeguts. «Fem-ho», diu Illa, però el pronom feble és un amagatall on hi cap de tot. ¿Fer, què? Que és el que tampoc aclareix Junts, amb unes construcci­ons agramatica­ls on falten complement­s directes i atributs. ¿Fer, què? Em podeu dir que no recorro als programes per fer-me’n una idea més clara. És cert. ¿Hi ha algú, però, que pensi en els programes més enllà de les píndoles dels cartells?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain