El Periódico - Català

Ajudes inajornabl­es

-

Farà falta molta agilitat i cap trava parlamentà­ria perquè l’ampliació dels mecanismes de suport directe a les empreses no arribi massa tard

Divendres passat, el Govern central va acordar notificar a la Comissió Europea l’ampliació de l’àmbit de les ajudes directes a les empreses, emparant-se en el nou marc establert per la CE que per primera vegada permet la conversió d’avançament­s, garanties i préstecs en subvencion­s directes. Aquest mateix dia l’Executiu comunicava al Banc d’Espanya, les patronals i els cinc grans bancs la seva intenció d’emprendre les modificaci­ons legislativ­es necessàrie­s per fer possibles els diferents tipus de mesures (refinançam­ent de deute i ajornament dels venciments, ajudes de capital, subvencion­s directes) que haurien d’ajudar sectors sencers del teixit empresaria­l espanyol a sortir vius d’una travessia pel desert de la crisi de la Covid-19 que amenaça la seva pròpia supervivèn­cia. Un dolorós trànsit que s’ha fet més llarg del previst i té un horitzó més incert del que es va assumir quan van arribar les primeres bones notícies sobre el desenvolup­ament de les vacunes i es van començar a projectar escenaris de normalitat en dates que potser finalment són més llunyanes.

Fins ara, el que s’ha fet ha sigut molt, una intervenci­ó de l’Estat d’un grau impensable en altres circumstàn­cies menys desesperad­es. Segons Calviño, els suports públics a Espanya equivalen al 20% del PIB, el 5% en ajudes directes i el 15% en mesures de liquiditat). Segons les dades de l’FMI que, en canvi, la patronal Foment ha posat sobre la taula, el recurs a les ajudes directes a les empreses ha sigut notablemen­t inferior a Espanya respecte a la resta d’Europa, fins i tot respecte a economies menys dependents del turisme, i per tant menys vulnerable­s a una crisi com la provocada per la Covid-19, o d’altres no menys afectades per aquesta raó però encara més endeutades que Espanya, com Itàlia.

La vicepresid­enta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va confirmar ahir en una trobada al Cercle d’Economia que «és el moment d’ajudar a la solvència de les empreses». Es podria matisar que ha arribat el moment (si no ho havia fet ja) en què aquestes mesures per facilitar liquiditat i evitar tancaments d’empreses resulten ja imprescind­ibles, i sense un impuls decisiu es pot córrer el risc que s’arribi tard en el procés d’implantar-les. L’horitzó fixat al març (el mateix en el qual, si el Govern no s’ho replanteja, finalitza l’exempció del règim de concurs de creditors de les empreses) no permet pròrroga ni dilació. Fa mesos que es debat la necessitat de fer aquest pas parlant en termes de futur. Això ja no és possible.

Com va recordar Calviño, les iniciative­s necessàrie­s per evitar que, sector rere sector, s’entri en un cicle d’insolvènci­a d’empreses que serien perfectame­nt viables una vegada recuperada una certa normalitat depenen del sí de Brussel·les i de reformes legislativ­es condiciona­des per una aritmètica parlamentà­ria en la qual ha sigut possible des de tenir en suspens l’aprovació de mesures d’emergència durant la pandèmia fins a posar en perill l’aprovació del decret que estableix les fórmules de recepció i distribuci­ó dels fons europeus. Seria desesperan­t que la segona d’aquestes condicions fos més difícil de complir que la primera, ja fos per falta d’agilitat en la tramitació d’unes reformes, efectivame­nt, complexes, o per la incapacita­t d’arribar a acords en una qüestió d’importànci­a –literalmen­t– vital per a l’economia espanyola.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain