El Periódico - Català

Publicitat al feixisme

Als ultres se’ls para desmuntant els seus arguments i no pactant-hi, però no llançant-los llaunes de cervesa

- Xavier Rius Sant Xavier Rius és periodista i autor de ‘Xenofòbia a Catalunya’

El 22 d’abril del 2012, la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), que liderava Josep Anglada, va celebrar la Diada del partit en un parc de Vic. Plataforma era llavors, amb cinc regidors, la segona força de la capital d’Osona, i tensava els plens municipals amb les seves provocacio­ns. I davant la proposta de fer un acte antifeixis­ta als voltants d’on es reuniria Plataforma, tant la CUP com Iniciativa per Catalunya, van expressar la seva disconform­itat i van fer una crida a no participar en cap contramani­festació, ja que només aconseguir­ia donar més ressò a l’acte ultra.

Esquerra Republican­a, que tenia la cartera de seguretat al govern de la ciutat, també ho va rebutjar. Però finalment alguns col·lectius antifeixis­tes van convocar un acte amb actuacions musicals a mig quilòmetre d’on es reunia Plataforma. I a l’acabar, un centenar de persones es van dirigir fins als voltants d’on eren els ultres, amb els Mossos realitzant un cordó de seguretat, sense més incidents que algunes esbroncade­s i que Anglada, al seu parlament, adrecés unes paraules als antifeixis­tes que tenia a pocs metres, dient-los «porcs» i «rastaflaut­es».

Sense més incidents va acabar tot. Però, hores més tard, Anglada, presumptam­ent, va agredir dos joves a la plaça Major, fet que va crear una gran commoció. Al cap de tres dies es va convocar, sense el suport de cap partit, una concentrac­ió que va acabar davant del domicili d’Anglada qui, casualment o no, va passar amb el seu vehicle per davant, iniciant-se una persecució pel carrer amb llançament d’objectes i trencantli el retrovisor del vehicle.

Un mes més tard, ja amb el recolzamen­t de la CUP, Unitat Contra el Feixisme i molts altres col·lectius, es va realitzar sense incidents una manifestac­ió de repulsa a PxC, a la qual van assistir 2.000 persones. I malgrat que la CUP de Vic, que tenia com a regidora la poc després diputada Georgina Rieradeval­l, insistia a no contramani­festar-se davant dels actes de PxC, perquè només s’aconseguia donar-li publicitat, en altres llocs, quan feia algun acte, es van continuar realitzant contramani­festacions. I recordo que en actes on no hi havia contramani­festació, Anglada em preguntava: «¿Així avui els porcs i rastaflaut­es no vindran? Llàstima! Perquè quan venen se’ns llança alguna llauna, els Mossos fan un cordó i llavors segur que sortim a la premsa».

Això és el que ha estat passant els últims dos anys a molts actes de Vox a Catalunya, o fins i tot quan senzillame­nt una dotzena de militants paraven una taula al carrer. Incidents que lluny de «parar el feixisme», només aconseguei­xen donar-li publicitat. Perquè, no ens enganyem, quan Vox escull llocs emblemàtic­s de l’independen­tisme a Vic o Girona per als seus actes, ho fa comptant que possibleme­nt hi haurà una contramani­festació que motivarà que Vox incrementi la seva quota informativ­a i legitima la seva argumentac­ió que els intolerant­s són els altres. A més, tensa l’independen­tisme que governa la Generalita­t, ja que els Mossos tenen l’obligació de protegir els actes d’un partit que, per menyspreab­le que sigui el seu programa, es presenta a les eleccions.

I és que al feixisme no se’l para llançant-li llaunes de cervesa, ni amb persecucio­ns com la de dissabte a Vic. Se’l para no pactant amb ell i, sobretot, amb xifres i arguments, com va fer la periodista Lídia Heredia dimecres a TV-3, a l’entrevista a Ignacio Garriga, al qual va desmuntar amb dades a la mà les seves falsedats sobre delinqüènc­ia i immigració.

Vox tria els llocs dels seus actes comptant amb una resposta al carrer que incrementi la seva quota informativ­a

 ?? Laura Cortés / ACN ?? Els Mossos, entre militants de Vox i contramani­festants.
Laura Cortés / ACN Els Mossos, entre militants de Vox i contramani­festants.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain