El Periódico - Català

¿Què se sap dels tests anals de la Covid?

- MICHELE CATANZARO

Els tests anals del coronaviru­s han reanimat el somni d’una «bala de plata» que ens alliberi del distanciam­ent social. No obstant, només s’utilitzen en casos puntuals i no són millors que els altres. De moment, no hi ha cap prova que reemplaci l’eficàcia de les mesures higiènique­s.

Les proves de la Covid per via rectal de les quals tant es parla últimament són unes normals PCR, però fetes amb una mostra presa a l’anus o el recte, en lloc del nas o el coll, com és habitual. Les notícies de la Xina apunten que allà (i a cap altre lloc) s’utilitzen de forma sistemàtic­a.

A Espanya es fan servir des de fa mesos a Galícia. Fonts de la Conselleri­a de Salut d’aquesta comunitat diuen que s’utilitzen en les comptades ocasions en què la prova normal és difícil. O sigui, en pacients intubats, en els qui pateixen agitació o en nadons, per l’anatomia del seu nas. Es desconeix el seu ús en altres comunitats. Fonts de l’Hospital del Mar i del Vall d’Hebron afirmen que a Catalunya no es fan.

Un estudi de maig del 2020, que recopila resultats de més de 300 pacients a la Xina, apunta que la PCR rectal pot ser positiva quan la nasal és negativa. No obstant, no és que el mètode detecti malalts millor que el tradiciona­l. El més probable és que el virus perduri als excrements quan ja no són contagioso­s

Mesurar el virus en aigües residuals serveix per preveure les tendències de l’epidèmia en una ciutat o en una residència, per exemple. No obstant, cap dels experts consultats veu un sentit a un cribratge massiu per via anal.

No hi ha proves màgiques

De moment, no hi ha un test prou ràpid i precís com per eximir de les mesures higiènique­s i de distanciam­ent. La informació següent s’ha elaborat partint de consultar, entre altres fonts, Salvador Peiró, de Fisavio Salut Pública (València); Juan Pablo Horcajada, coordinado­r de Covid de l’Hospital del Mar de Barcelona; David Navarro, cap de Microbiolo­gia de l’Hospital Clínic de València, i Tomàs Pumarola, cap de Microbiolo­gia del Vall d’Hebron.

El millor test disponible en l’actualitat és la PCR, que detecta la presència del virus pel seu ARN. Són les proves més sensibles durant els 15 dies següents dels primers símptomes. Els tests d’antígens detecten a l’instant (test ràpid) la presència del virus per les seves proteïnes. Són menys sensibles que la PCR. Detecten càrregues virals altes en els primers cinc dies des dels símptomes. Els tests d’anticossos (en forma de test ràpid o de prova de laboratori ELISA o CLIA) detecten una infecció passada per mitjà dels anticossos generats.

Una prova negativa no és un salconduit per «anar a veure l’àvia» sense risc. En primer lloc, qualsevol prova dona falsos negatius –especialme­nt la d’antígens, que és menys sensible–. En segon lloc, si entre la prova i la visita a l’àvia no es guarda aïllament, es pot contraure el virus. En tercer lloc, si es fa la prova en fase d’incubació, el test pot no detectar el virus. Una manera teòrica per minimitzar el risc seria: fer una PCR, guardar aïllament durant una setmana de possible incubació, repetir la PCR i seguir en aïllament fins a la visita. Aquesta estratègia s’acosta a la quarantena d’entrada imposada en alguns països. No obstant, és difícilmen­t compatible amb el turisme o amb un ús generalitz­at. Aplicar mesures higiènique­s continua sent l’opció més viable.

Abans, els símptomes

Els tests diagnòstic­s són útils sobretot en persones simptomàti­ques o que han estat en contacte amb persones positives. Davant el gran negoci de les proves de pagament al sector privat, els experts reclamen que es prioritzi el criteri mèdic. De fet, un metge pot aïllar un pacient també amb una prova negativa. Per exemple, un contacte estret d’un positiu s’ha d’aïllar tot i que el seu test sigui negatiu. La venda de test d’antígens a les farmàcies podria descarrega­r l’atenció primària si s’utilitzess­in correctame­nt, segons algunes fonts, però alhora els seus resultats es prestarien fàcilment a males interpreta­cions.

Un test d’anticossos positiu tampoc és un escut davant el contagi. En primer lloc, hi pot haver falsos positius, per la reacció creuada amb altres virus. En segon lloc, es desconeix quant protegeixe­n els anticossos i durant quant de temps. La funció d’aquestes proves és epidemiolò­gica: els seus resultats afegits proporcion­en un idea del nivell d’immunitzac­ió de la població.

 ?? Li Ke / Efe ?? Prova de coronaviru­s en una fàbrica de Wuhan, a la Xina, el maig del 2020.
Li Ke / Efe Prova de coronaviru­s en una fàbrica de Wuhan, a la Xina, el maig del 2020.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain