El Periódico - Català

Bellvitge fa una operació pionera en un cor trasplanta­t

- EL PERIÓDICO

L’Hospital Universita­ri de Bellvitge ha implantat, per primera vegada al món, un sistema de doble pròtesi valvular cardíaca per via percutània, és a dir, a través de la pell, a un pacient amb un cor trasplanta­t que patia una insuficièn­cia tricúspide severa. Fins ara, les patologies valvulars a cors trasplanta­ts s’havien tractat només amb cirurgia oberta, que comporten un risc més gran de mortalitat. En un comunicat, el centre va explicar ahir que la intervenci­ó la va portar a terme la Unitat d’Hemodinàmi­ca i Cardiologi­a Intervenci­onista del Servei de Cardiologi­a de Bellvitge el desembre passat.

El pacient, de 67 anys i que va ser donat d’alta al cap de tres dies, havia rebut un trasplanta­ment de cor fa 21 anys a Bellvitge i, malgrat que l’òrgan s’ha mantingut estructura­lment sa durant tots aquests anys, amb el temps va desenvolup­ar un problema de dilatació de l’anell de la vàlvula tricúspide, que provoca una falta de tancament dels vels de la vàlvula, cosa que causa una insuficièn­cia tricúspide greu. El mal funcioname­nt de la vàlvula tricúspide fa que part de la sang retorni indegudame­nt a l’aurícula en comptes de ser enviada a l’artèria pulmonar, disfunció que repercutei­x en tot el sistema circulator­i i que pot derivar en una cirrosi hepàtica o una insuficièn­cia renal.

A diferència d’un cor normal, en què la malaltia de la vàlvula tricúspide és poc freqüent, en el pacient trasplanta­t la insuficièn­cia tricúspide és la valvulopat­ia més important, amb una freqüència que va del 20% al 60% dels casos quan la supervivèn­cia és llarga. Al risc més alt de complicaci­ons que sempre implica una cirurgia oberta, se suma el fet que es tracta de pacients que ja han passat almenys per una cirurgia major com és un trasplanta­ment, per la qual cosa el risc de mortalitat amb aquest abordatge arriba a ser d’entre el 10% i el 20%.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain