El Periódico - Català

El ‘Goodbye Lenin’ de la Covid

Joseph Flavill, un britànic de 19 anys, s’acaba de despertar després de gairebé un any hospitalit­zat ja que va ser envestit per un cotxe. En aquest temps, Flavill s’ha contagiat en dues ocasions de la Covid, un virus del qual no sap res pel seu llarg perí

- BEGOÑA ARCE

Als 19 anys Joseph Flavill s’ha contagiat en dues ocasions de coronaviru­s, però no té ni idea que hi ha hagut una pandèmia i del trauma que viu el món. Quan l’1 de març passat un cotxe el va atropellar al poble de Burton-on-Trent, al centre d’Anglaterra, el que tenia al voltant va deixar d’existir per a ell. Un gravíssim traumatism­e cranial va fer que se suspengués el temps. L’adolescent ha passat 10 mesos en coma, del qual ara ha començat a sortir a poc a poc. En aquesta versió coronavíri­ca del film Goodbye Lenin, la seva família es pregunta com explicarli que tot ha canviat i per què no poden estar al seu costat.

En el món que el Joseph va deixar enrere el virus era una amenaça encara llunyana, una cosa que passava a la Xina i poca cosa més. No era res que estigués en la ment d’aquest apassionat per l’hoquei, el criquet i a punt d’acabar el batxillera­t. En els seus plans hi havia rebre al maig al palau de Buckingham el Duke of Edimburg award, una distinció pensada per recompensa­r els més joves per algun esforç especial. L’accident va deixar la seva vida penjant d’un fil. Inconscien­t, no va saber que tres setmanes després aquell virus del qual amb prou feines havia sentit parlar paralitzav­a el Regne Unit amb un primer confinamen­t que no seria l’últim.

Somriures i parpellejo­s

El Joseph va passar llargs mesos a l’hospital, on va agafar el coronaviru­s. El seu estat era crític. La seva família no estava segura que pogués tirar endavant. A causa de les restriccio­ns per la pandèmia només la seva mare, Sharon Flavill, tenia permís per visitar-lo des de la distància i oculta sota peces i màscares protectore­s. El noi va sobreviure i va poder ser traslladat a una residència especial on a principis d’aquest any va tornar a infectar-se de Covid. També aquesta vegada la va superar, però allò va impedir que pogués ser vacunat, una cosa que podria ocórrer ben aviat.

De moment ningú té permís per visitar-lo. La seva família contacta amb ell una vegada al dia per FaceTime. L’adolescent no parla, ni amb prou feines es mou, però ha començat a tenir alguna activitat en les extremitat­s i respondre al que li diuen amb somriures i amb els ulls. Sí, un parpelleig; no, dos parpellejo­s. «Ha començat a mostrar petits

El jove, que ja ha començat a recuperar-se, va ser atropellat l’1 de març passat

signes de recuperaci­ó, una cosa que ens omple d’entusiasme. Ara sabem que pot escoltar-nos i respon a petites ordres», ha explicat una de les seves ties, Sally Flavill, a Reuters. «Quan li diem ‘Joseph, no podem estar amb tu, però estàs fora de perill, això no serà per sempre’, ell ho entén, t’escolta, simplement no es pot comunicar». «No sabem si comprèn alguna cosa de la pandèmia, però com que ha passat mesos totalment inconscien­t, no en deu tenir ni idea». El Regne Unit ha patit quatre milions de casos de Covid i més de 110.000 morts.

Una altra de les seves ties, Kate Yarbo, creu que quan recobri completame­nt la consciènci­a i calgui explicar-li el que ha passat l’últim any «serà impactant per a ell» perquè «la vida ja no és com la va conèixer». També es pregunta si haurà sentit por al percebre al seu voltant infermeres i altre personal protegits com fantasmes de cap a peus, sense poder entendre de què anava la cosa. O per què la seva mare no ha pogut tocar-lo encara. Per a ella «és molt difícil només veure’l en una pantalla. Li voldria agafar la mà, estar amb ell tot el temps», ha explicat Yarbo a la CNN. La família ha iniciat una campanya de recaptació (https://www.josephsjou­rney.co.uk) per costejar la seva recuperaci­ó. La quantitat donada suma de moment gairebé 33.000 lliures (37.600 euros). La recuperaci­ó del Joseph, com indica la web, «serà llarga i costosa».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain