El Periódico - Català

‘Platée ou Junon jalouse’ Les Arts Florissant­s Gran Teatre del Liceu

-

mb l’estrena de Platée ou Junon jalouse, del gran Jean-Philippe Rameau, el Liceu comença a pagar un deute que tenia amb l’òpera barroca francesa, eterna absent del repertori local. Tot i que les obres dels grans autors del romanticis­me del país veí fa anys que ja formen part de la història del Gran Teatre –Massenet, Bizet, Berlioz–, l’àmbit del barroc no s’havia tocat, i per raons òbvies: es tracta de peces creades per a sales amb un terç de la mida del Liceu. Són obres de cambra, a càrrec de reduïdes orquestres d’instrument­s antics i de cantants que, estant en estil, posseeixen escassa projecció.

A l’immens territori de la comédie lyrique Rameau va regnar sense parió avançant-se al seu temps amb òperes-ballet de la qualitat de Les Indes galantes, obra mestra del gènere que encara no ha pujat a l’escenari del Liceu. Platée és una hilarant bufonada que es va estrenar a la Grande Écurie del palau de Versalles el 1745.

En aquesta estrena de l’obra a Espanya, lamentable­ment sense escenifica­ció –tot i que sí amb un oportú moviment escènic, una mica d’attrezzo i un vestuari adequat–, no es podia comptar amb millors elements, d’aquells que provoquen enveja: el superb conjunt Les Arts Florissant­s dirigits pel seu creador, William Christie, una orquestra i cor de primer ordre subvencion­ats per l’Estat i que porta pel món el patrimoni musical francès. I no és l’única en la seva espècie.

El resultat artístic va ser espectacul­ar. La rica partitura, carregada d’elegància i també d’humor, va ser interpreta­da amb excel·lència per Christie i els seus virtuosos, amb les danses i les seccions instrument­als brillants en les seves resolucion­s. Des del cant dels ocells al bram del burro, des de les tempestes a les escenes bucòliques, tot va arribar en una factura impecable. Els solistes, experts en l’estil, van treure profit dels seus personatge­s, tot i que, en general, les veus tenen escassa projecció, excepte les del protagonis­ta, un expert Marcel Beekman, meravellós com la pobra nimfa des de qualsevol punt de vista, o el genial Marc Mauillon, un baritenor de veu bonica i un gran actor que va brodar els seus personatge­s. També van destacar la divina Jeanine De Bique –coreografi­es incloses–, el sonor Júpiter d’Edwin Crossley-Mercer, l’entregada Emmanuelle De Negri i l’efectiu Padraic Rowan.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain